clanak False

"Zagrebački friški kravlji sir - ZG sirek"

Od danas građani Zagreba, turisti i slučajni posjetitelji mogu na tržnicama Utrine, Špansko, Dubrava i Jarun, kao i putem dostave, kupiti ZG sirek.
20.02.2014.

 

Od danas građani Zagreba, turisti i slučajni posjetitelji mogu na tržnicama Utrine, Špansko, Dubrava i Jarun, kao i putem dostave, kupiti Zagrebački Friški kravlji sir – ZG sirek, certificirani proizvod kojim mogu biti sigurni u njihovo porijeklo, tehnologiju proizvodnje i zdravstvenu ispravnost - isti onaj tradicionalni proizvod kakav volimo i poznamo, no od danas moderniji i sigurniji. 

ZG sirek danas je, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića kao inicijatora ideje, promoviran na tržnici Utrine, u okviru projekta Očuvanje proizvodnje zagrebačkog svježeg kravljeg sira i vrhnja iz vlastite proizvodnje sa zaštitom robne marke. 

Sve vas pozivam da zajedno kušamo i kupimo najbolji svježi kravlji sir u Hrvatskoj- Zagrebački sirek. Danas ovdje imamo šest proizvođača koji su stekli uvjete za dobivanje certifikata i ja im čestitam na tome, jer ovo nije nimalo lak posao,
rekao je gradonačelnik Bandić izrazivši nadu da će ovaj projekt biti poticaj i drugim proizvođačima da se odluče unaprijediti svoju proizvodnju. 

Projekt provodi Udruga malih sirara grada Zagreba, uz potporu Grada Zagreba- Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Zagrebačke županije, a ideja je nastala zbog velikog broja kumica koje prodaju sir i vrhnje na tržnicama i zaštite robne marke. Zavod za zaštitu intelektualnog vlasništva donio je rješenje o zaštiti kojim je Udruga malih sirara grada Zagreba postala vlasnikom robne marke i odlučuje o dodjeli znaka prema zadanim kriterijima, a krajem siječnja ove godine zaključeno je prvih šest ugovora s proizvođačima svježeg kravljeg sira iz Zagreba i Zagrebačke županije. 

Kako se čulo, ZG sirek se smije proizvoditi isključivo od sirovog kravljeg mlijeka proizvedenog na poljoprivrednim gospodarstvima članova Udruge malih sirara Grada Zagreba i Udruge malih sirara zagrebačke županije, i to od vlastitog stada krava.


Gradske vijesti - 2014.