clanak False

136. obljetnica vodoopskrbe u gradu Zagrebu

Gradonačelnik Bandić prisustvovao je obilježavanju 136. obljetnice Zagrebačkog vodovoda na vodocrpilištu Mala Mlaka. 
12.07.2014.


Na vodocrpilištu Mala Mlaka jutros je obilježena 136. obljetnica Zagrebačkog vodovoda, odnosno vodoopskrbe Grada Zagreba
.
Čestitavši svima na ovoj velikoj obljetnici, gradonačelnik Bandić je napomenuo kako je Zagreb vodovod dobio samo pet godina nakon Beča, ali i pet godina prije Münchena. Naglasio je i kako se godišnje oko 150 milijuna kuna uloži u sanaciju stare vodoopskrbne mreže i izgradnju nove s čime se nastavlja i ove godine te pozvao sve sugrađane da i dalje čuvaju naše izvore koji nam daju jednu od najkvalitetnijih voda u Europi. 

Direktorica Vodoopskrbe i odvodnje Štefica Mihalic kratko je upoznala okupljene s povijesti Zagrebačkog vodovoda koji je svečano otvoren davne 1878. godine puštanjem vode iz Manduševca na Trgu bana Jelačića, Također je za rujan najavila suradnju s osnovnim školama i vrtićima kao organiziranim posjetima vodocrpilištu Mala Mlaka. Posjete će uključivati obilazak Muzeja vodoopskrbe u sklopu vodocrpilišta, a koji je uz Beč, jedini muzej tog tipa u ovom dijelu Europe, te likovne radionice na kojima će djeca kroz druženje učiti o kvaliteti zagrebačke vode te o načinima kako vodu štedjeti i pravilno upotrebljavati.


Gradske vijesti - 2014.