clanak False

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta - gradonačelnik položio vijenac na romskom groblju Uštica u sklopu Spomen područja Jasenovac.
01.08.2014.


(Hina) - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Holokausta izaslanstvo Grada Zagreba položilo je vijenac na romskom groblju Uštica u sklopu Spomen područja Jasenovac.
Obraćajući se nazočnima među kojima je bilo 500-tinjak Roma iz cijele Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je predstavnike svih romskih udruga u Hrvatskoj i šire.

Prije dolaska na mjesto odavanja počasti romskim žrtvama holokausta Bandić je posjetio Spomen područje Jasenovac gdje su ga dočekali djelatnici te javne ustanove predvođeni ravnateljicom Natašom Jovičić.

Bandić je izrazio zadovoljstvo uređenjem Spomen područja koje će, kako je kazao, "obradovati i iznenaditi sve koji budu posjećivali ovo mjesto gdje je stradalo više od 80.000 ljudi među kojima su Židovi, Srbi, Romi, Hrvati, Bošnjaci, muslimani, antifašisti i svi ostali samo zato što su drugačije mislili".

Poručio je da se takav zločin više nikad ne ponovi u našoj povijesti i povijesti cijelog čovječanstva. "Mržnja razara i ubija ne onoga na kojeg je ona ustredotočena, nego onoga tko mrzi, ne koga se mrzi, što je iz mržnje nastalo, ali oni nemaju sreće. Mi smo živi, mi smo pobijedili, mi smo pobjednici!“

Bandić je poručio da je u Jasenovcu život ostavilo 20.000 naših sugrađana Zagrepčana i 12.000 djece koje je odavde spasila Dijana Budisavljević porijeklom Austrijanka.

"Ovo je još jedan spomen na genocid koji je napravljen ovdje u Jasenovcu i sretan sam i ponosan na svoje suradnike koji su uredili okoliš Spomen područja Jasenovac i nadam se da će ovdje uživati svi koji nisu samo emotivno vezani za ovo stradalničko mjesto", poručio je Bandić.

Najavljeni predsjednik festivala tolerancije Branko Lustig nije nazočio današnjoj komemoraciji iz obiteljskih razloga.

Sutra u 10 sati održat će se obilježavanje „Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta u organizaciji Romskog nacionalnog vijeća u suradnji s udrugom za promicanje obrazovanja Roma "Kali Sara".


Gradske vijesti - 2014.