clanak False

Predstavljen projekt rekostrukcije okoliša spomenika kralju Tomislavu

Gradonačelnik Bandić i arhitekt Silađin predstavili su projekt rekonstrukcije okoliša spomenika kralju Tomislavu, a konačan izgled biraju Zagrepčani.



01.09.2014.

 

 

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i arhitekt Branko Silađin predstavili su na Tomislavcu projekt rekonstrukcije okoliša spomenika kralju Tomislavu u skladu s prvobitnim arhitektonskim rješenjem iz osamdesetih, a konačan izgled Trga odredit će sami Zagrepčani koji su dosad ispunili anketu o izboru dekorativnog kamena.


Prvi put otkad je postavljen spomenik uredit ćemo njegov okoliš, jer on nikad nije uređen u izvornome obliku kako je bilo predviđeno, istaknuo je zagrebački gradonačelnik, dodavši da je zahvaljujući Gradskomu uredu za prostorno uređenje, izložen i pano s prikazom rekonstrukcije okoliša Tomislavovog spomenika kao jedne od ishodišnih točaka Lenucijeve potkove.


Arhitekt Silađin prisjetio se kako je zadatak uređenja Trga prvi put dobio prije 35 godina: Kranjc je uredio Strossmayerov trg, Šerbetić Zrinjevac, a ja Tomislavac, objasnivši da je to bio zaista kompliciran projekt s obzirom da je jedan od najreprezentativnijih trgova u gradu te da je oduvijek bio promatran i doživljavan kao ulaz u povijesni dio Zagreba. Naglasio je i da osamdesetih godina projekt nije bio realiziran do kraja zbog manjka novca, a 2011., na inicijativu gradonačelnika Bandića, ponovno se pristupilo uređenju Trga te su izvedeni kiosci s nadstrešnicama i napravljena je revizija platoa. Najnovijim rješenjem ukinute su prvobitno zamišljene stepenice, što su u ovome novom vremenu postale arhitektonske pristupne prepreke, a potenciran je i slobodni vizualni kontakt s cjelinom prostora. Povišenim belvedereom, kako je prikazano na slici, moći će se zaista doživjeti ulaz u grad te će to biti spektakularni urbani doživljaj, najavio je profesor Silađin.


Ispred samog spomenika, uz informativni pano s prikazom rekonstrukcije, još danas je izloženo pet predloženih vrsta kamena. Unatrag tjedan dana, ispunjenjem anketnog listića, Zagrepčani biraju onaj kamen koji im se najviše sviđa, odnosno kojega žele vidjeti postavljenog na ovome reprezentativnom mjestu.


Gradske vijesti - 2014.