clanak False

Besplatni kardiovaskularni pregledi u okviru Svjetskog dana srca

U okviru manifestacije Svjetski dan srca organizirano je 100 besplatnih preventivnih kardiovaskularnih pregleda u Poliklinici Srčana.
22.09.2014.

U subotu, 27. rujna, u Poliklinici Srčana, Draškovićeva 13, u okviru obilježavanja Svjetskog dana srca, koji se ove godine održava pod motom Živi, radi, igraj se, pridruži se, predviđeni su besplatni preventivni kardiovaskularni pregledi za 100 osoba, starosti između 40 i 60 godina, koje nemaju dijagnosticiranu kardiovaskularnu bolest ali imaju neki od čimbenika rizika, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Od sutra, 23. rujna, između 12,00 i 15,00 sati, bit će za predbilježbe otvoren telefon Poliklinike – 4612 – 341. 

Naglasivši da Zagreb u Hrvatskoj prednjači u borbi i preventivi kardiovaskularnih bolesti, gradonačelnik Milan Bandić napomenuo je da je najvažnija zadaća smanjiti broj smrtnosti, a to velikim dijelom znači osvijestiti građane da promijene životne navike i na taj način se zaštite od bolesti. 

Uz zahvalu svim vrhunskim stručnjacima i kompletnom medicinskom osoblju koje sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana srca i kontinuirano se godinama, iz dana u dan, bore protiv kardiovaskularnih bolesti, brinu za pacijente te organiziraju razne akcije i manifestacije za promociju preventive, gradonačelnik je istaknuo da će Grad i dalje podupirati nastojanja za poboljšavanje brige i zaštite građana. 

Ravnatelj Poliklinike Srčana Goran Krstačić istaknuo je rad Zaklade Hrvatska kuća srca, koja sve više širi svoje aktivnosti, iščitava probleme, organizira akcije, predavanja i sudjeluje u projektima za edukaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila, a ove godine ima i posebnu donaciju medicinske opreme za područja u županjskoj Posavini koja su stradala u poplavama. 

Oko 25.000 ljudi godišnje umre od ovih bolesti, od čega cca 9.000 osoba umre iznenada, a naš je cilj ove velike brojke smanjiti na što manju moguću mjeru, zaključio je ravnatelj. 

U organizaciji Grada Zagreba, Zaklade Hrvatska kuća srca i Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana tijekom 10-ak dana održat će se razne aktivnosti diljem grada u povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, napomenula je pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum. 

Iako je godišnji broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj velik i naša je stopa smrtnosti veća nego u većini europskih gradova (oko 15.000 žena i 10.000 muškaraca), pozitivno je to da u zadnjih deset godina bilježimo smanjenje smrtnosti, istaknula je voditeljica Odsjeka za srčano-žilne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Verica Kralj.


Gradske vijesti - 2014.