clanak False

Nova ograda groblja Mirogoj uz Remetsku cestu

Pored glavnog ulaza na gradsko groblje Mirogoj, gradonačelnik je predstavio je projekt izgradnje nove ograde groblja Mirogoj uz Remetsku cestu.
26.10.2015.

Pored glavnog ulaza na gradsko groblje Mirogoj, gradonačelnik Milan Bandić, u društvu s direktoricom podružnice Gradska groblja Ljerkom Ćosić i prof. Marijanom Hržićem, predstavio je projekt izgradnje nove ograde groblja Mirogoj uz Remetsku cestu u vezi s kojim Grad želi čuti mišljenje sugrađana. Zato je postavljen štand na kojemu će do 3. studenoga, svaki dan od 8:00 do 18:00 sati volonteri biti na raspolaganju sugrađanima koji će se u veliku gradsku anketu moći uključiti ispunjavanjem letka na temu izgradnje ograde.

Riječ je o 760 metara nove ograde koja će razdvajati rubne parcele Mirogoja od Remetske ceste i biti vizualna, ali i zvučna barijera sa svrhom da se na tom rubnom području stvori potrebnu oazu mira. Nakon provedenog urbanističko – arhitektonskog natječaja, projekt potpisuje i realizira Za projekt je Grad angažirao arhitekta prof. Marijana Hržića, autora Krematorija za koji je dobio niz nagrada. Predstavljanju nove ograde prisustvovao je i Davor Mance, suautor Krematorija.

Pozivam sugrađane da i sami sudjeluju u projektu i putem ankete daju svoje primjedbe i sugestije, rekao je gradonačelnik Bandić, naglasivši kako će se projekt odvijati u tri faze.
Prva faza je uređenje ograde, te micanje automobila s arkada i premještanje na zemljište prije samog početka arkada gdje ćemo osigurati parkiralište za sva vozila. Druga faza je proširenje Krematorija, a treća, ona dugo očekivana, je nastavak južne arkade, odnosno proširenje na južni dio Mirogoja, objasnio je gradonačelnik.

Osim vizualne i akustične barijere, novom ogradom će se dobiti i nova grobna mjesta, budući da će ona u jednom dijelu imati kolumbarije –zid s mjestima za urne. Na dva mjesta ostavili smo prostor za po 150 urni, pa ona postaje i mjesto memorije, rekao je profesor Hržić.