clanak False

Više...

19.04.2017.
Današnja situacija na Mirogoju uz Remetsku cestu je posve neadekvatna: dvije kontradiktorne i suprotstavljene prostorne funkcije ondje se dotiču na način da gradska prometnica onemogućava potreban mir i izdvajanje. Postojeća ograda pri tom je tek provizorno naznačena granica koja malo toga rješava – doticaj groblja i gradskog prometa zahtijeva znatno promišljeniji i dorečeniji pristup.

Buduća ograda koja će razdvajati rubne parcele Mirogoja od Remetske ceste bit će vizualna ali i zvučna barijera koja ima svrhu da na tom rubnom području stvori potrebnu oazu mira. Istovremeno se izbjegava potpuno odvajanje –puni parapet dimenzionira se tako da je preko njega moguće uspostaviti dalje poglede, ali i postići željenu intimu i odvajanje. Ova ploha i detalji ograde iznad nje oblikovani su u skladu s ukupnim izrazom i ambijentalnim vrijednostima mjesta. Materijali koji se koriste također proizlaze iz prepoznatljivog okoliša – prvenstveno se to odnosi na upotrebu fasadne opeke koja kontinuira cijelim grobljanskim kompleksom u nekoliko faza njegova razvoja. To je rahli i ne previsoki zid po mjeri pješaka koji se pojavljuje u neposrednoj blizini arkada i proteže se prema Krematoriju, te se svojim oblikovnim elementima nadovezuje na obje velike srodne teme. Kao konačni objedinjujući sloj planira se zelenilo, posebno tradicionalno prisutne biljke penjačice koje će obavijati nastali prostorni artefakt i tako ga uvesti u logičnu cjelinu sa drugim fragmentima zida na tom području.

Ova ograda bit će u svim svojim segmentima decentno oblikovan perimetar koji s vanjske strane nagoviješta pristupanje svom sadržaju te sugerira usporavanje i smirenost. Iz unutrašnjosti, ona je integralni dio tihog boravljenja, oblikovana i ozelenjena granica koja garantira zaštitu od vanjskih utjecaja. Također, s obzirom da u jednom svom dijelu sadrži kolumbarije, ona je i sama po sebi mjesto memorije, ravnopravni dio zone sugerirane tišine na mjestu sjećanja.