clanak False

Zagreb u najvećem GIS projektu u EU

Najveći europski projekt u domeni GIS-a vrijedan osam milijuna eura, nakon 30 mjeseci priveden je kraju, a obuhvaća 15 europskih institucija. Zagreb njime dobiva mogućnosti korištenja kvalitetnog multidisciplinarnog informacijskog sustava.
29.02.2012.

U povodu privođenja kraju EU projekta BRISEIDE i završnog simpozija koji se upravo održava u Zagrebu, gradonačelnik Milan Bandić primio je jutros direktora Projekta Raffaele de Amicisa i dr.sc. Zvonka Biljeckog, direktora tvrtke Geofoto d.o.o.
Na susretu u Gradskoj upravi, gosti su gradonačelniku predstavili BRISEDE, najveći europski projekt u domeni GIS-a vrijedan osam milijuna eura koji obuhvaća 15 europskih institucija i na kojemu se radilo 30 mjeseci. Zagreb njime dobiva mogućnosti korištenja kvalitetnog multidisciplinarnog informacijskog sustava. 

U razgovoru je bilo riječi o još jednom europskom projektu Interoperable Smart City services through Open Platform for urban Ecosystems (i-SCOPE), vrijednom oko deset milijuna eura i koji se upravo provodi, a prijavljen je i odobren u okviru ICT Policy Support Programme CIP programa. Projekt se provodi s ciljem 3D modela grada s prikazom disperzije energije sunca na krovištu zgrada kako bi se mogli točno procijeniti potencijali za uporabu solarne energije u zgradama, kao i korištenje 3D modela za izradu karte buke. Partneri na projektu su 24 grada i eminentne institucije iz Europske unije, među kojima su Grad Zagreb i Geofoto, 

Oba projekta u cijelosti financira Europska unija.


Gradske vijesti - 2012.