clanak False

Priopćenje: Zapošljavanje u Gradskoj upravi

26.07.2012.

 


Zbog iznimnog zanimanja nekih medija za javni natječaj za prijam u službu/na rad u Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet (posebno za mjesto fotokopirača) i zbog potrebe da javnost dobije objektivnu i punu informaciju prosljeđujemo informaciju iz Stručne službe gradonačelnika: 

S obzirom na recentnu gospodarsku situaciju, gradska uprava, prema nalogu gradonačelnika Grada Zagreba, pristupila je rezanju troškova na različitim stavkama, od smanjenja broja automobila za dvije trećine, do troškova telefonije, tiska, reprezentacije itd.. To svakako vrijedi i za zapošljavanje koje se realizira na temelju Plana prijma u službu u gradska upravna tijela.

U skladu sa Smjernicama gospodarskog oporavka i zaštite standarda građana Grada Zagreba na kojima se radilo još krajem 2008., a koje je gradonačelnik, odnosno Gradsko poglavarstvo donijelo početkom 2009., broj zaposlenih u gradskim upravnim tijelima konstantno opada, a nema ni zapošljavanja preko student servisa, ugovora o djelu i sl.
Plan prijma u službu u gradska upravna tijela je akt koji se donosi sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i usklađen je s Proračunom Grada Zagreba, a sadrži potrebe pojedinih upravnih tijela za određenim brojem službenika, odnosno namještenika. Radi se prvenstveno o popuni radnih mjesta zbog umirovljenja službenika i namještenika, kao i prestanka radnog odnosa po drugim osnovama. I u takvim slučajevima nova zapošljavanja dolaze u obzir nakon što se iscrpe „unutarnje rezerve“, odnosno kad se radno mjesto ne može popuniti unutarnjim preustrojem. 

Dakle, ne radi se o zapošljavanju kojim bi se povećao broj zaposlenih u tijelima gradske uprave, već o planiranju potreba (zbog odlaska zaposlenika u mirovinu ili zbog drugih razloga), a dio planiranih potreba rješava se unutarnjim preustrojem.
Tijekom 2011. i prvom tromjesečju 2012. u gradskim upravnim tijelima prestala je služba 70 službenika (uslijed odlaska u mirovinu, smrti, sporazumnog prestanka službe, itd.), te je Planom prijma u službu za 2012., od ukupno 70 službenika, u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet planiran prijam 20 službenika. 

Natječaj Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet od 18.7.2012., raspisan za 6 izvršitelja, između ostalog i za fotokopirača, predstavlja realizaciju Plana prijma za 2012. u odnosu na taj Ured. Bruto plaća predviđena za to radno mjesto iznosi 5292,30 kn, a neto plaća iznosila bi 3.945,85 kn.


Gradske vijesti - 2012.