clanak False

Gradonačelnikova poruka

19.04.2017.

Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani,

s osobitim zadovoljstvom najavljujem da će prvog dana školske godine udžbenici s pripadajućim radnim bilježnicama na školskim klupama dočekati sve učenice i učenike osnovnih škola te po prvi put, i učenice i učenike srednjih škola Grada Zagreba iz obitelji s troje i više djece.

Razumijevajući aktualnu gospodarsku situaciju i probleme s kojima su suočeni roditelji djece i mladih uoči početka školske godine, kao izraz solidarnosti, osigurana su i sredstva za nabavu udžbenika za učenice i učenike osnovnih i srednjih škola u poplavama zahvaćenim područjima Republike Hrvatske.

Za nabavu udžbenika za školsku godinu 2014./2015. Grad Zagreb planira
utrošiti ukupno 63 milijuna kuna:

55 milijuna kuna za potrebe učenica i učenika osnovnih škola Grada Zagreba:
- kojima je osnivač Grad Zagreb (106 redovnih osnovnih škola i 4 osnovne škole za učenike s teškoćama u razvoju),
- privatnih osnovnih škola (6 škola) koje organiziraju odgojno-obrazovni rad na području Grada Zagreba,
- osnovnih škola u sastavu ustanova u sustavu socijalne skrbi (3 ustanove),
- osnovnih škola izvan Grada Zagreba, za učenice i učenike s prebivalištem na području Grada Zagreba. 

6 milijuna kuna za potrebe učenica i učenika srednjih škola iz obitelji s troje i više djece:
- kojima je osnivač Grad Zagreb (57 srednjih škola: 20 gimnazija, 35 strukovnih škola, 1 umjetnička škola te 1 ustanova za učenike s teškoćama u razvoju),
- privatnih srednjih škola (20 srednjih škola: gimnazije, strukovne i vjerske) koje organiziraju odgojno-obrazovni rad na području Grada Zagreba,
- ustanova u sustavu socijalne skrbi (3 ustanove),
- srednjih škola izvan Grada Zagreba, za učenice i učenike koji imaju prebivalište na području Grada Zagreba 

Napominjem da braća, sestre, polubraća i polusestre učenica i učenika srednjih škola moraju zadovoljavati jedan od sljedećih uvjeta: djeca predškolske dobi, redovni učenici osnovne škole, redovni učenici srednje škole, redovni studenti do 29 godina starosti, te djeca mlađa od 18 godina prijavljena Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. 

2 milijuna kuna za učenice i učenike osnovnih i srednjih škola na poplavljenim područjima (Gunja, Posavski Podgajci, Račinovci, Vrbanja, Drenovci, Soljani, Strošinci, Rajevo Selo i Đurići) 

Podsjećam kako je ovo peta školska godina otkad Grad Zagreb osigurava besplatne udžbenike svojim učenicima (2004./2005., 2005./2006., 2006./2007., 2013./2014., 2014./2015.). Školske godine 2007./2008. Vlada je prepoznala važnost Projekta i preuzela nabavu udžbenika što je prekinuto nakon samo dvije godine. Zbog političke konstelacije u tadašnjem sazivu Gradske skupštine, inicijativa da se ponovo osiguraju besplatni udžbenici nije naišla na razumijevanje. Nakon lokalnih izbora 2013., Grad Zagreb ponovo uvodi besplatne udžbenike za učenice i učenike osnovnih škola u školskoj godini 2013./2014.

Drage sugrađanke i dragi sugrađani, s veseljem najavljujem da Projekt nabave besplatnih udžbenika ide dalje i da će se nadograđivati. U školskoj godini 2015./2016. besplatni udžbenici bit će osigurani za sve zagrebačke učenike, osnovnoškolce i srednjoškolce, a uvjeren sam da će već 2016./2017. besplatne udžbenike imati učenici u cijeloj Hrvatskoj.

Vaš gradonačelnik,
 Milan Bandić