clanak False

55. teološko-pastoralni tjedan

Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom tema je ovogodišnjeg, 55. po redu, Teološko-pastoralnog tjedna, koji se održava u Zagrebu u organizaciji KBF-a.
27.01.2015.

Tradicionalni Teološko-pastoralni tjedan otvoren je danas u nazočnosti zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Sandre Švaljek te brojnih visokih gostiju iz vjerske i znanstvene zajednice. Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom tema je ovogodišnjeg trodnevnog skupa, koji se 55. godinu zaredom održava u Zagrebu u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Istaknuvši kako ovaj znanstveni i pastoralni skup ima dvostruko značenje – pridonosi izobrazbi crkvenih službenika i poslanika, otvara važne društvene teme i pokazuje osjećaj Crkve za aktualni trenutak u služenju pojedincu, obitelji i zajednici, ali i desetljećima predstavlja najveći godišnji susret svećenika, redovnika i redovnica te vjernika laika, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Sandra Švaljek, dodala je da je lokalna vlast također pozvana na služenje kako bi sugrađanima učiniti život ljepšim, dostojanstvenijim i kvalitetnijim: Pozvani smo svakodnevno pokazivati ljudsko lice i međusobno biti više ljudi. Uloga Crkve u našem društvu, ali i našem gradu je nezamjenjiva i mi ju doživljavamo kao istinskog partnera, ne samo u realizaciji mnogobrojnih projekata, već općenito u funkcioniranju grada i svakodnevnom životu naših građana.

Nadbiskup i metropolit zagrebački, kardinal Josip Bozanić, ujedno i veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatskog katoličkog sveučilišta osvrnuo se na temu ovogodišnjeg skupa naglasivši kako je suvremena obitelj pogođena dubokim promjenama društva i kulture, uz svakodnevne izazove i opasnosti, zaključivši kako želja za obitelji i obiteljskim vrednotama ipak i dalje živi, posebno među mladima. Uz poseban pozdrav novome krčkom biskupu mons. Ivici Petanjku, kardinal Bozanić podsjetio je na riječi pape Franje: Obitelj je zajednica koja pruža pomoć, slavi život i plodna je. Kad to shvatimo, opet ćemo moći vidjeti obitelj kao veliko bogatstvo, a ne problem ili ustanovu u krizi.

Okupljenima je blagoslov pape Franje prenio postolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, a uspješan i plodonosan rad okupljenima su poželjeli i predsjednik Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini, banjalučki biskup Franjo Komarica, te rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras i izaslanik ministra obrazovanja, kulture i sporta Staša Skenžić. Nakon pozdrava, u ime domaćina i organizatora, skup je otvorio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Tonči Matulić.
 

Gradske vijesti - 2015.