clanak False

Otvoren 1. Međunarodni simpozij – mentalno zdravlje žena tijekom perinatalnog razdoblja – progres i izazovi

09.05.2024.
Mentalno zdravlje žena tijekom perinatalnog razdoblja - progres i izazovi tema je dvodnevnog, ujedno i prvog, međunarodnog simpozija što se, u  organizaciji Klinike za psihijatriju Sveti Ivan održava 9. i 10. svibnja 2024.

Simpozij okuplja brojne stručnjake - predavače iz Slovenije i Hrvatske, a cilj mu je ukazati na nužnost rane detekcije te pravovremene timske suradnje u  liječenju mentalnih poremećaja žena u perinatalnom razdoblju. Naglasak je na osvještavanju vlastitih  strahova i dvojbi kao i dijeljenju vlastitih iskustava zdravstvenih djelatnika koji se bave zdravljem žena u perinatalnom razdoblju uz poseban naglasak i na zdravlje djece majki oboljelih od mentalnih  poremećaja tijekom perinatalnog razdoblja.

Pozdravljajući djelatnike i djelatnice Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, kao i sve predavače, liječnike i liječnice, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, ujedno izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Romana Galić istaknula je važnost ove teme za cijelu zajednicu: „Edukacija, razumijevanje, dijagnostika i pravovremeno liječenje mentalnih poremećaja u tom ključnom razdoblju za žene od neizmjernog su značaja i utječu na zdravlje ne samo njih kao majki, već i njihove djece, a onda i cijele obitelji. Stoga je podrška ovakvim simpozijima i aktivnostima koje potiču razmjenu znanja i praksi i više nego dobrodošla, čak štoviše, rekla bih nužna te vam u tom smislu zahvaljujem na organizaciji“, kazala je.

U ime Klinike, kao organizatora, prisutnima se obratio prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med., spec. psihijatar, ujedno i predstojnik Klinike: „U zadnjih 10-ak godina nastojimo biti što prepoznatljiviji i vidljivi na mapi psihičkoga zdravlja i liječenja naših bolesnika u čemu smo, zasigurno, iz dana u dan sve uspješniji. To s pravom govorimo jer, da biste općoj populaciji pružili kvalitetnu edukaciju, potrebno je otvarati i neke nove teme, pratiti europske i svjetske trendove i mi u tome uspijevamo. I ovaj simpozij, kojim ulazimo u jednu posve subspecijalističku sferu, dokaz je tome.“

Prigodnim riječima obratile su se i predsjednica organizacijskog i znanstvenog odbora izv. prof. Sandra Vuk Pisk i doc. prim. dr. sc. Majda Grah, dr. med., spec. psihijatar.

S ciljem pružanja podrške ženama tijekom predporođajnog i postporođajnog razdoblja, kako bi se unaprijedilo njihovo mentalno zdravlje i dobrobit cijele obitelji, Grad Zagreb provodi konkretne mjere. Tako su na šest lokacija diljem Grada otvorena savjetovališta za pripremu trudnica za porod, dojenje i brigu o djetetu gdje usluge edukacije i savjetovanja, besplatno i bez uputnice, pružaju iskusne patronažne sestre i međunarodno certificirane savjetnice za dojenje, a u  suradnji s domovima zdravlja organiziramo besplatne i trudničke tečajeve upravo s ciljem  poboljšanja zdravlja žena u trudnoći i njihove pripreme za rođenje. Treba svakako spomenuti i  i program Postnatal koji se provodi u Klinici za psihijatriju Vrapče i koji pruža podršku majkama u ranim fazama roditeljstva dok u Domu zdravlja Zagreb – Zapad nudimo podršku kroz program Baby and Blues koji je fokusiran je na ranu detekciju i intervenciju kod poslijeporođajne depresije te pruža podršku rodiljama.
 
 
O SIMPOZIJU
1. međunarodni simpozij će integrirati interdisciplinarna specijalistička područja iz psihijatrije – biologijske, psihoterapijske, socijalne i adiktologije, specifičnosti psihijatrije u žena najosjetljivijeg perinatalnog razdoblja, ginekologije i neonatologije donoseći nove spoznaje u razumijevanju, dijagnostici, terapijskom pristupu i tretmanu mentalnih poremećaja žena perinatalnog razdoblja s aspekta integrativne i personalizirane medicine kao vodećeg pristupa u suvremenoj psihijatriji. Poseban akcenat tijekom Simpozija stavlja se upravo na razmjenu znanja i iskustava stručnjaka koji se tom problematikom bave.

Aktualnosti/događanja