clanak False

Informacija o izgradnji III etape Branimirove od Zavrtnice do Heinzelove

19.04.2017.

STANJE U PROSTORU

Na zapadnom dijelu dionice nalazi se križanje s Ulicom Zavrtnica a na istočnom dijelu križanje s Heinzelovom. Unutar koridora planirane prometnice već ranije je, u sklopu izgradnje II. etape Branimirove ulice od Ulice Crvenog križa do Zavrtnice, izgrađen novi kolektor koji je spojen na postojeći kolektor u Heinzelovoj ulici. Prema GUP-u grada Zagreba Branimirova ulica je kategorizirana kao glavna gradska ulica. Izgradnjom navedene prometnice napravio bi se logičan spoj Branimirove ulice sa „novom“ Branimirovom sve do Dubrave, kojom bi se u kontinuitetu vodio promet od Držićeve sve do Dubrave do Zagrebačke ulice.


TEHNIČKI OPIS SA FIZIČKIM POKAZATELJIMA

Ukupna dužina zahvata iznosi cca 320 metara.
Ukupni koridor prometnice širine je cca 44,5 m do cca 51,0 m a sadržava - dva kolnika širine 7m međusobno odvojena zelenim pojasom širine 14 m, pojas zelenila širine 5 m između sjevernog kolnika i sjeverne biciklističke staze s nogostupom širine 5 m, pojas zelenila širine 3,0 m između južnog kolnika i južnog nogostupa širine 1,5 m .
U sklopu izgradnje III. etape Branimirove ulice potrebno je izvesti i oko 280 m kanalizacijske instalacije, 295 m vodoopskrbnog cjevovoda, 765 m plinovodnih instalacija, DTK kanalizaciju, elektroenergetske vodove te javnu rasvjetu. Potrebno je izgraditi zamjensku transformatorsku stranicu ZTS 1037 i zamjensku telekomunikacijsku upravljačku stanicu (UPS).
Rekonstrukcijom je obuhvaćen i južni privoz iz Zavrtnice, koja se širi na dvije trake od 3,0 m, te uređenje pješačkog hodnika širine 3,0 m između kojih je zeleni pojas od 1,5 m.


STANJE DOKUMENTACIJE

U prethodnom razdoblju izrađena je kompletna tehnička dokumentacija (idejni, glavni i izvedbeni projekti). 22.10.2007. godine ishođena je lokacijska dozvola, izrađen je i potvrđen parcelacijski elaborat te izrađeni elaborati procjene tržišne vrijednosti zemljišta i nekretnina u koridoru buduće prometnice. U studenom 2009. godine ishođeno je i rješenje o produljenju važenja navedene lokacijske dozvole na osnovu čega je ponovno potvrđen parcelacijski elaborat.
Trenutno je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a po njihovom rješenju ishoditi će se potvrda glavnog projekta.


PROCJENA VRIJEDNOSTI IZGRADNJE III. ETAPE BRANIMIROVE ULICE

Ukupna procijenjena vrijednost samih radova iznosi 20.000.000,00 kn, a sa istima se planira započeti u trećem kvartalu 2012. godine, točnije odmah po završetku svih imovinsko-pravnih poslova.


OSVRT NA RANIJE IZVEDENE RADOVE NA I. I II. ETAPI BRANIMIROVE ULICE

I. ETAPA BRANIMIROVE ULICE
U periodu od 25.06.- 14.08.2005. izvedeni su radovi na rekonstrukciji raskrižja Branimirova – Držićeva i izgradnji I etape Branimirove ulice od Držićeve do ulice Crvenog križa. Izvedenim radovima na rekonstrukciji kompletne tramvajske pruge sa izmjenom geometrije kolosijeka u krivinama omogućeno je prometovanje novih «zagrebačkih tramvaja», s obzirom da stara tramvajska pruga nije imala tehničke karakteristike nužne za njihovo prometovanje.
Na raskrižju Branimirova – Držićeva rekonstruirana je u potpunosti sva postojeća komunalna infrastruktura – sustav oborinske odvodnje, vodovod, elektroenergetska i semaforska instalacija, javna rasvjeta i DTK instalacija. U cilju konačnog spajanja stare i nove Branimirove ulice, izvedeni su radovi na izgradnji I etape Branimirove ulice na dijelu od Av. Marina Držića do ulice Crvenog križa u ukupnoj dužini od oko 200 m, te radovi na izgradnji nove komunalne infrastrukture (novi kanalizacijski kolektor Ø 150 cm koji je spojen na stari u Držićevoj ulici, novi sustav oborinske odvodnje, vodovodna instalacija dužine 300 m sa rekonstrukcijom postojećeg vodovoda u dužini od 200 m, plinovodna instalacija – NT plinovod dužine 400 m i ST plinovod dužine 140 m, EE i DTK instalacija). Izgrađena je nova cestovna rasvjeta na sjevernoj strani prometnice, a izvršeni su i radovi na hortikulturnom uređenju na objektima u zoni zahvata.
Vrijednost investicije je bila (bez imovinsko-pravnih poslova) cca 25.000.000,00 kn.

II. ETAPA BRANIMIROVE ULICE

U periodu od 22.05.- 10.08.2006. izvedeni su radovi izgradnje II. etape Branimirove ulice na dijelu od Ulice Crvenog križa do Zavrtnice, a obuhvatili su radove na izgradnji nove prometnice u duljini od 300 m sa komunalnom infrastrukturom, zatim radove na rekonstrukciji ulice Zavrtnica sjeverno i južno od Branimirove u dužini od cca 250 m, te radove na izgradnji cjelovitog kanalizacijskog kolektora sa spojem na postojeći kolektor u Heinzelovoj ulici.
Izvedeni su radovi na izgradnji nove komunalne infrastrukture - izgrađeni su novi kanalizacijski kanali, novi kolektor DN 150 cm, DN 200 cm i DN 220 cm sa priključkom na postojeći kolektor DN 300/230 cm u Heinzelovoj ulici, a ukupna duljina novog kolektora je 600 m, zatim novi vodovod DN 300 mm i novi NT plinovod u duljini od cca 300 m, dok je u Zavrtnici izvršena rekonstrukcija postojećeg vodovoda DN 150 mm i NT plinovoda u duljini od cca 250m. Izgrađena je nova rasvjeta semaforizirana su raskrižja Branimirove ulice sa ulicom Crvenog križa i Zavrtnicom. U okviru zahvata izvršeni su radovi na zaštiti, izmještanju i zamijeni postojećih elektroenergetskih kablova, te polaganju novih DTK instalacija.
Vrijednost investicije je bila (bez imovinsko-pravnih poslova) cca 26.000.000,00 kn.