clanak False

Iskustva drugih gradova

19.04.2017.

Izlažući o iskustvima u njihovim gradovima, predstavnici Ankare, Podgorice, Rima, Šangaja, Sarajeva, Valencije i Beča uglavnom su bili jedinstveni u tome da provode razne projekte s ciljem  energetske učinkovitosti jačanja ekološke svijesti svojih građana.

Tako je zamjenica gradonačelnice Grada Valencije Maria Angeles Ramon-Llin izložila kako gotovo pola gradskoga voznog parka koristi ekološka goriva, a cijeli grad je pokriven mrežom biciklističkih staza i zelenilom. U velikoj se mjeri potiče energetska efikasnost i štednja energije, a skoro 50 posto električne energije u gradu dolazi iz obnovljvih izvora energije, iz vjetra i sunca.

Fabio De Lillo, zamjenik gradonačelnika Grada Rima izložio je o lepezi njihovih aktivnosti među kojima je možda najzanimljivija pokretanje vlastite energetske agencije za praćenje uštede energije i energetsku efikasnost. Također, pokreće se projekt Rim - grad sunca koji će uključivati postavljanje solarnih uređaja na krovove zgrada gradske uprave što će služiti kao primjer građanima. Gotovo 45 milijuna Eura uloženo je u optimizaciju sustava javne rasvjete, a u 100.000 semafora postavljene su tzv. led lampe koje osim uštede energije osiguravaju lakše održavanje. Zanimljiv je projekt i poticanja prioritetne gradnje kroz dodatnih 30 posto kvadrature objekta ukoliko objekt korisiti obnovljive izvore energije. Upravo će to dobro doći u obnovi potresom uništenog grada Aquile. Rim je, inače, najveći europski grad zelenila i poznat je po značajnim ulaganjima u urbane parkove. 

Ankara, primjerice, dosta ulaže u razvitak javnog prijevoza i plinofikaciju, Podgorica u javnu rasvjetu i solarnu energiju, a zajedničko svim govornicima bilo je i to da pozdravljaju ovakve skupove na kojma mogu razmijeniti iskustva i sklopiti nova poznanstva.