clanak False

Na Dan planeta Zemlje Rekreacijsko-sportski centar Jarun postaje zona bez automobila

22.04.2024.
Kako smo najavili još prije godinu dana, Rekreacijsko-sportski centar (RSC) Jarun postaje danas najveća zona bez automobila u Gradu Zagrebu, na datum kada obilježavamo Dan planeta Zemlje.

„U zonu bez automobila ulaz osobnim vozilima više neće moći biti moguć, kako bi Jarun bio sigurnije, zdravije i ugodnije okruženje za pješake - izletnike, bicikliste, rolere, aktivne sportaše i rekreativce”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, povodom uspostave zone.

Iznimno, dopušteno će biti ograničeno prometovanje motornim vozilima s dozvolom određenim kategorijama korisnika kao što su članovi sportskih saveza i klubova koji djeluju na RSC Jarun, fizičke i pravne osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i imaju sjedište ili poslovni prostor na RSC Jarun, ribiči s godišnjom ribolovnom dozvolom, kao i osobe s invaliditetom. Oko jezera Jarun nastavit će voziti bus ZET-a, a na obodu će biti dostupan besplatan parking za sve one koji se odluče na dolazak automobilima do same zone.

„Kao što je poznato, kako bismo pripremili građane na uspostavu zone bez automobila na jezeru Jarun, posljednjih godinu dana svaki posljednji vikend u mjesecu bio je Dan bez automobila na Jarunu. Da smo u promjeni navika uspjeli, govori podatak da se tijekom protekle godine broj ulazaka automobila na RSC Jarun prepolovio”, pojasnio je gradonačelnik Tomašević.

Podsjećamo i da je prošle godine po prvi put nakon 40 godina u cijelosti obnovljena Aleja Matije Ljubeka u dužini od 6,3 km. Radovi vrijedni 2.9 milijuna eura financirani su iz Fonda solidarnosti Europske unije te manjim dijelom iz gradskog proračuna.

Ujedno, Grad je pokrenuo izradu prostorno-programske studije koja će oblikovati budući razvoj RSC Jarun, te izradu studije odmuljivanja, s obzirom na potrebe odmuljivanja jezera koje ima status nacionalnog veslačkog centra.

Gradske vijesti