clanak False

Provođenje programa zaštite divljači Grad Zagreb

02.05.2024.
Unutar urbanog prostora Grada Zagreba u kojem je zabranjeno ustanovljavanje lovišta, provodi se Program zaštite divljači za Grad Zagreb, čiju je provedbu Grad Zagreb povjerio Ustanovi ZOO Grada Zagreba i Lovačkom savezu Grada Zagreba.
Jedna od mjera utvrđena PZD-om Zagreb je postavljanje modularnih hvataljki na adekvatne površine, kojom nastojimo utjecati na populaciju divljih svinja i vrana u urbanom području grada u kojem nije dozvoljeno korištenje lovačkog oružja zbog blizine naselja. Program kontrole populacije vrana i divljih svinja provodi se u suradnji sa znanstvenim ustanovama Veterinarskim fakultetom i Fakultetom za šumarstvo i drvnu tehnologiju.
 
POSTUPANJE KADA SU U PITANJU SVINJE DIVLJE
- nakon dojava građana i drugih pratitelja, snimanjem kamerama kroz nekoliko dana potvrđuje se prisustvo divljači i procjenjuje veličina krda. U slučaju da je broj prihvatljiv postavlja se modularna hvataljka, vrši primamljivanje hranom, a nakon hvatanja živih svinja divljih u hvataljku, one se neškodljivo uklanjanju, jer zbog afričke svinjske kuge nije dozvoljeno premještanje uhvaćenih živih životinja. Hvataljke se postavljaju na površine na kojima se pronađu tragovi i koje su pogodne s obzirom na smještaj, okruženje, mir i slično. U slučaju potrebe za postavljanjem hvataljki na parcele u privatnom vlasništvu, službenici Sektora za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo traže i nastoje kontaktirati vlasnike, te ishoditi njihovu suglasnost.
Pored hvatanja svinja, dio pojedinih jedinki se obilježava GPS odašiljačima i ispušta u prirodu uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede kako bi se pratilo kretanje, veličina životnog prostora, migracije i koridori s okolnim područjem.
 
 

POSTUPANJE KADA SU U PITANJU VRANE
- postavljanje hvataljki je prije svega u funkciji hvatanja živih jedinki, njihovog označavanja GPS odašiljačima. Nakon ulova označene vrane se puštaju u prirodu, kako bi se mogli utvrditi koridori njihovog kretanja. Obavlja se i  prebrojavanje gnijezda kako bi se na osnovu ovih pokazatelja moglo bolje planirati mjere za kontroliranje populacije i premještanje na lokacije na kojima će manje smetati urbanim aktivnostima (gnjezdilišta, odmorišta i sl.).
 
 

Za obje vrste divljači prikupljaju uzorci za kontrolu zdravstvenog stanja s naglaskom na prisutnost uzročnika bolesti s zoonotskim potencijalom.
 
Molimo građane da ne diraju ili uništavaju postavljene hvataljke i drugu opremu ukoliko ih uoče u šetnji, jer su one u doprinos provedbi Programa zaštite divljači na urbanom području Grada Zagreba odnosno zaštiti građana od prisustva divljači na urbanom prostoru.
Pozivamo građane da ukoliko sretnu divlju svinju u urbanom gradskom prostoru ili u šumi ne prilaze i ne uznemiravaju životinju, nego ju puste da prođe, a ukoliko imaju psa obavezno ga stave na povodac.
Također ukoliko primijete da se vrana u periodu izvođenja poletaraca ponaša zaštitnički i napada, potrebno je stati i dići ruke, a ukoliko ste na biciklu obavezno sići kao ne bi došlo do pada.
Građane pozivamo da odgovorno odlažu otpad i ne hrane životinje.
 
Za sve dodatno potrebne informacije slobodno se javite na mail: geos@zagreb.hr ili info@zoo.hr
 
Hvala unaprijed. 

Aktualnosti