clanak False

U 2015. godini 40 milijuna kuna uloženo u stvaranje pozitivnog poduzetničkog okruženja

15.02.2016.
Grad Zagreb dugi niz godina raznim oblicima mjera potiče rast i razvoj obrtništva i poduzetništva. Time se ujedno pridonosi daljnjem jačanju njihove konkurentnosti kao i očuvanju postojećih te otvaranju novih radnih mjesta. Za poticanje razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva od 2000. do kraja 2015. utrošeno je više od 330 milijuna kuna.

Grad Zagreb je kao gospodarski centar Hrvatske i socijalno osjetljiva sredina prepoznao važnost razvoja društvenog poduzetništva kao modela za uključivanja marginaliziranih, socijalno osjetljivih skupina u poduzetništvo i tržište rada. Provođenje društveno-poduzetničkih  projekata osim ekonomskih pridonose ostvarenju i ekološko-socijalnih ciljeva.
Tijekom 2014 i 2015 godine, u organizaciji Grada Zagreba provođena je edukacija zainteresiranih skupina o značaju socijalnog poduzetništva i izradi poslovnih planova za buduće poslovanje u segmentu društvenog poduzetništva. Nakon provedenih edukacija,  kreirana je nova mjera - dodjela potpora za razvoj društvenog poduzetništva te je u zadnjem kvartalu prošle godine raspisan natječaj za dodjelu potpora za razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge.
Na temelju prijedloga Povjerenstva za odobravanje potpora za društveno poduzetništvo utvrđena je Lista korisnika za dodjelu potpora za razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge te je popis korisnika sa iznosima potpore objavljen na web stranici Grada Zagreba. Potpore u ukupnom iznosu od 2.319.237,00 kuna dobilo je 7 socijalnih zadruga za 9 društvenih, odnosno socijalnih projekata. Najniži iznos dodijeljene potpore po pojedinom projektu je 127.664,00 kuna dok je najviši 350.000,00 kuna. Potpore su namijenjene za troškove uređenja i zakupa poslovnog prostora, nabavu opreme, alata, inventara, repromaterijala, promociju, marketing te plaće kao početni kapital za pokretanje poslovanja na društveno odgovoran način.


Također je Grad Zagreb, u cilju pružanja podrške poduzetnicima u ranim fazama pripreme za izlazak na međunarodno tržište, odnosno jačanja njihove konkurentnosti za lakši pristup tom tržištu, kreirao još jednu novu mjeru - dodjela potpora za internacionaliziranje poslovanja malih i srednjih poduzetnika.
Sukladno raspisanom natječaju u 2015. zaprimljeno je 75 zahtjeva poduzetnika za dodjelu potpora od kojih je 53 udovoljilo administrativnoj provjeri i provjeri tablice proračuna te su dostavljeni neovisnim procjeniteljima na vrednovanje i bodovanje programa projektnih aktivnosti.  Gradonačelnik Grada Zagreba je temeljem prijedloga Povjerenstva za odobravanje potpora za internacionaliziranje poslovanja malih i srednjih poduzetnika utvrdio Listu korisnika za dodjelu potpora za internacionaliziranje poslovanja malih i srednjih poduzetnika te je popis korisnika sa iznosima potpore objavljen na web stranici Grada Zagreba. Uspješnim zagrebačkim poduzetnicima odobreno je 27 potpora u ukupnom iznosu od  9.826.202,00 kune a namijenjene su za savjetodavne usluge, marketinške aktivnosti te pripremu proizvoda/usluga za međunarodno tržište. Najniži iznos odobrene potpore  je 156.607,00 kuna a najviši 693.507,00 kuna.

Osim navedenoga Grad je tijekom 2015. provodio i niz drugih poticajnih mjera kao što su:
 dodjela kredita poduzetnicima preko poslovnih banaka uz subvencionirane kamate po povoljnijim i prihvatljivijim uvjetima od komercijalnih uvjeta
 dodjela potpora obrtnicima za očuvanje tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti
 dodjela potpora inovatorima radi pripreme inovacija za poduzetničko korištenje
 dodjela potpora za samozapošljavanje pokretanjem vlastitog posla prema mjeri „Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“ u suradnji sa HZZ, Područnim uredom Zagreb i Razvojnom agencijom Zagreb – TPZ d.o.o;
 dodjela potpora za ulaganje u vlasnički kapital inovativnih poduzetnika u suradnji sa HAMAG BICRO;
 organizacija Start – up Konferenciju Zagreb Connect na Zagrebačkom velesajmu gdje su mladi poduzetnici imali mogućnost predstaviti svoje poslovne ideje te se povezati s investitorima i poslovnim anđelima
 dodjela potpora za usluge inkubiranja visokotehnoloških start-up tvrtki
 jačanje poduzetničkih kompetencija putem organiziranih edukacija i savjetovanja u Poduzetničkom centru - Plavom uredu
 aktivnosti na jačanju poduzetničke potporne infrastrukture (otvoren Poduzetnički centar - Plavi ured u okviru Razvojne agencije Zagreb – TPZ d.o.o., proširen Tehnološki park na novu lokaciju na Žitnjaku, započete aktivnosti na proširenju Tehnološkog parka na Zagrebački velesajam gdje će start-up tvrtkama biti na raspolaganju 2. kat paviljona 12.)

Kroz različite oblike potpora i aktivnosti, Grad Zagreb je tijekom 2015. godine uložio preko 40 milijuna kuna u cilju stvaranja pozitivnog poduzetničkog okruženja te jačanje svijesti o ulozi poduzetništva kao temelja gospodarskih i općih društvenih vrijednosti.