clanak False

Više...

10.02.2016.
PRIOPĆENJE POVODOM HRVATSKOG DANA NEPUŠENJA
DAN BEZ DUHANSKOG DIMA 10. VELJAČE 2016.



Dan bez duhanskog dima ove se godine obilježava u srijedu 10. veljače, a predstavlja nacionalni dan kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja barem na 24 sata. Hrvatski dan nepušenja simbolično se obilježava na prvi dan Korizme, jer dio pušača upravo u Korizmi razmišlja o prestanku pušenja. 

Pušenje po svojoj rasprostranjenosti i intenzitetu ovisnosti, spada među najčešće i najteže ovisnosti, te je ujedno i jedan od glavnih čimbenika rizika za zdravlje čovjeka i odgovorno je za nastanak velikog broja bolesti. Pušači su definirani kao «ovisnici» kada trebaju cigaretu bez obzira na situaciju, ovisni su isključivo o nikotinu i ne mogu prestati pušiti niti nakon spoznaje o štetnosti ove navike. Pušenje je najveći pojedinačni uzrok bolesti u modernoj civilizaciji i uzrokuje 20% svih smrtnih slučajeva. Procjenjuje se da će u 21. stoljeću od posljedica pušenja umrijeti 1 milijarda ljudi. Danas svake 8. sekunde jedna osoba umre u svijetu od bolesti povezane s pušenjem, što je 1/5 ukupne smrtnosti. Najčešće bolesti koje se spominju u direktnoj vezi s pušenjem su: kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), rak pluća, rak usne šupljine, grla, jednjaka, ishemična bolest srca, aneurizma (proširenje) aorte, rak mokraćnog mjehura, rak gušterače, cerebrovaskularni incidenti (moždani udar).

Procjenjuje se da pušač umre 10 godina mlađi od nepušača. Trenutačno u svijetu oko 90.000 djece i adolescenata počnu pušiti svaki dan. Rizici od raka su 4.5 puta veći zbog dužine pušačkog staža nego zbog broja popušenih cigareta dnevno, što znači duža upotreba, veći rizik. 

Dan bez duhanskog dima prilika je da  pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svojem zdravlju, zdravlju ukućana i kako utječu na okoliš. Medicinski stručnjaci tvrda kako se 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi, lakše hoda i diše, smiruje se kašalj, te se poboljšava funkcija pluća. Godinu dana nakon prestanka pušenja rizik od srčanog udara smanjuje se za tri puta, a nakon pet godina rizik je jednak onome kao u nepušača. Deset godina nakon prestanka pušenja rizik za pojavu raka pluća postaje dvostruko manji nego kod pušača. Stoga, ako pušite, preispitajte svoju naviku i provedite barem jedan dan bez duhanskog dima.

Unazad 7 godina tj. od 2008.g. u Poliklinici za bolesti dišnog sustava provodi se Program ranog otkrivanja pušačkih bolesti dišnog sustava. Pregledano je ukupno 2347 pušača, starijih od 40 godina s manjom predominacijom žena od oko 52%. Kod 445 (19%) pregledanih otkriven je KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest). Rezultati su slični studijama provedenim u svijetu u kojima se navode podaci od 10-15% novootkrivenih KOPB bolesnika među pušačima glavnih gradova zemalja Južne Amerike. Ovaj program nastavit će se i dalje uz potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo.


Aktivnosti povodom Hrvatskog dana nepušenja

Otvorena vrata Poliklinike za bolesti dišnog sustava


Povodom Hrvatskog dana nepušenja Poliklinika za bolesti dišnog sustava na adresi Prilaz baruna Filipovića 11 organizira „Otvorena vrata Poliklinike“ 10.-12. veljače 2016. Tim povodom pozivamo pušače i bivše pušače starije od 40 godina da se odazovu i dođu u Polikliniku gdje će u vremenu od 13-17 sati bez prethodne najave, bez uputnice i besplatno moći obaviti spirometriju,  a po potrebi i druge pretrage koje uključuju RTG snimku pluća i koncentraciju kisika i ugljičnog monoksida u perifernoj krvi, te procjenu rizika od razvoja kronične opstruktivne plućne bolesti.


„Škola nepušenja„  pri Nastavnom zavodu  za javno zdravstvo dr Andrija Štampar
Za prestanak pušenja vrlo su učinkovite kratkotrajne terapijske intervencije poput savjeta liječnika, ali najučinkovitije su intenzivne bihevioralne  intervencije, primjerice grupna terapija, individualne konzultacije i savjetovanja.
Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativno modela odvikavanja od pušenja. Temeljni program Škole traje pet dana, a u okviru toga uvodnog programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti.
Program Škole je besplatan za polaznike, potrebno je najaviti se na tel. 01 38 30 066

Zaklada „Hrvatska kuća disanjatakođer organizira Dan otvorenih vrata u srijedu 10. veljače 2016. u vremenu  od 15 do 18 sati na adresi Dukljaninova 3. U Zakladi će se uz suradnju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ za sve zainteresirane građane organizirati spirometrija, a stručnjaci Zaklade i Hrvatskog torakalnog društva Toraks građane će savjetovati o prevenciji i liječenju  bolesti dišnog sustava.

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, Rockefellerova 3, u srijedu 10. veljače 2016. godine od 10-13 sati vršit će se određivanje plućne funkcije i rana dijagnostika KOPB-a za sve zainteresirane građane.