clanak False

DA, voDA! Izložba radova pristiglih na natječaj za dizajn predmeta namijenjenih konzumaciji zagrebačke vode

10.01.2019.
U utorak, 15. siječnja 2019. godine u 18 sati u Orisu Kući arhitekture otvara se izložba DA, voDA! Riječ je o izložbi radova pristiglih na natječaj za dizajn predmeta namijenjenih konzumaciji zagrebačke vode.
 
Natječaj u povodu 140. obljetnice zagrebačkog vodovoda, raspisali su Grad Zagreb, Zagrebački holding te Vodoopskrba i odvodnja. Time je u Hrvatskoj napravljen iskorak u dizajnu te njegovanju i vrednovanju vode kao ključnog prirodnog resursa.
 
Nagrađeni su radovi:
Tokpotok autorica Brune Gloković i Tanje Virag uz mentorstvo Andree Hercog
Manda autorica Ive Ćurković Spajić i Karle Glavaš
Zgoda autora Market Kolektiv
Pitka autora Filipa Havraneka i Kristine Lugonje.
 
Natječajem za dizajn predmeta namijenjenih konzumaciji zagrebačke vode tražilo se oblikovanje sustava koji se sastoji od čaša, bokala, boce, termo boce, kalupa za led, inovativnog uporabnog predmeta koji služi ispijanju vode te prateće ambalaže. Navedene je predmete trebalo identitetski i simbolički povezati uz jedinstven prirodni resurs - pitku vodu iz zagrebačkih vodocrpilišta.
 
Nagrađivanjem radova omogućena je izrada predmeta koji promiču ispijanje pitke zagrebačke vode iz slavine te potiču na očuvanje tog vrijednog prirodnog resursa.
 
Cijeli projekt za svrhu ima i afirmaciju hrvatskog dizajna. Nagrađeni radovi potvrda su izvrsnosti hrvatskih dizajnera, a predmeti koji će se izraditi, bit će najbolji ambasadori nacionalne kreativnosti i umijeća stručnog dizajna koji zauzima sve važnije mjesto na karti vrhunskog svjetskog dizajna. Predmeti će se rabiti u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Svrha natječaja je omogućiti izradu seta predmeta koji će osnažiti prepoznatljivost jednog od ključnih prirodnih resursa Zagreba, čime se stremi kod građana dodatno osvijestiti njegovu vrijednost i potaknuti ih na njegovo očuvanje. Predmeti će se koristiti u javnim ustanovama Grada Zagreba među kojima su vrtići, škole, domovi za starije i domovi zdravlja, te kao protokolarni darovi. Zagrebačke vrijednosti i hrvatski dizajn tako se u jedinstvenoj sinergiji predstavljaju na nacionalnoj i međunarodnoj sceni.
                                                                                                                                             
Izložba DA, voDA! može se razgledati do 26. siječnja 2019. godine u Orisu Kući arhitekture, Kralja Držislava 3 u Zagrebu.

Aktivnosti