clanak False

Otvorenje izložbe rezultata projekta PRI-MJER

12.07.2023.
U srijedu, 13. srpnja 2023. u ZgForumu Gajeva 27, Zagreb, otvorena je izložba rezultata projekta PRI-MJER, Primijenjena istraživanja klizišta za razvoj mjera ublažavanja i prevencije rizika te su u sklopu prezentacije zamjeniku gradonačelnika Luki Korlaetu uručeni rezultati projekta te karte podložnosti klizanja tla u Gradu Zagrebu.

Za Grad Zagreb izrađena je Karta zoniranja podložnosti na klizanje Grada Zagreba koja pokazuje da na oko 48% područja Grada mogu nastati klizišta s obzirom na prirodne preduvjete, a Karta ukazuje na to i gdje se ta područja nalaze. Istraživanje je pokazalo da je 38% građevinskog područja smješteno u zonama podložnim na klizanje. Ove informacija važne su za prostorno planiranje i sustav civilne zaštite te mogu poslužiti kao temelj za detaljnije karte evidencija postojećih klizišta, kao i karte zona u kojima u gradu Zagrebu klizišta mogu nastati.

Ovim je projektom po prvi puta u Republici Hrvatskoj razvijena metodologija za učinkovitu te vremenski i financijski racionalnu izradu karata klizišta za Republiku Hrvatsku, Grad Zagreb, županije, gradove i općine. Razvoj novih rješenja temeljen je i na znanstvenim istraživanjima provedenim u okviru izrade doktorskih disertacija. Nakon projekta PRI-MJER postavljeni su strateški važni ciljevi za uspostavljanje sustava izrade karata klizišta u Republici Hrvatskoj.
 
Ulaz na izložbu je besplatan, a moguće ju je razgledati u prostoru ZgForuma, Gajeva 27, svakim radnim danom od pon-sri-pet od 08 do 16 sati te uto-čet od 10 do 18 sati.
 

Aktivnosti