clanak False

Održan III. transnacionalni sastanak partnera projekta Urban Regeneration Mix

19.06.2019.

Predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada te Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu sudjelovali su, od 17. do 19. lipnja 2019. godine, na III. transnacionalnom sastanku partnera projekta Urban Regeneration Mix koji se održao u Toulousu.

Prvi dan sastanka raspravljalo se o načinima provođenja javno-privatnog partnerstva u gradu Toulouseu te gradovima partnerima projekta.Tom prilikom prezentirani su primjeri dobre prakse nakon čega je uslijedio obilazak naselja u eko-okrugu Cartoucherie. Ovo eko-susjedstvo dalje razvija i oživljava povijesnu lokaciju nekadašnje tvornice u Toulouseu koja je zapošljavala na početku 20. stoljeća više od 1200 ljudi.

Kompleks «Aux 4 Vents» (hrv. "Četiri vjetra") sačinjavaju četiri zgrade, 89 stanova i gotovo 180 stanovnika, u eko okrugu Cartoucherie. Do danas se radi o najvećoj stambenoj operaciji u Francuskoj. Prvi stanovnici su se uselili početkom 2018.

Također je organiziran i obilazak projekta Guillaument, čija bi provedba trebala započeti u rujnu 2019. godine, a gdje je planirano stanovanje, trgovine te javni sadržaji unutar susjedstva na 13,2 hektara, od čega je 78% namijenjeno za stanovanje. Ponuda i oblici stanovanja biti će raznoliki: od socijalnog stanovanja u obliku najma, pa sve do stambenih prostora namijenjenih vlasništvu, a koji sudjeluju u socijalnom pristupanju. Ovaj projekt također predviđa stvaranje 21.000 m² društvenih sadržaja za nove stanovnike i stanovnike šireg područja, primjerice razne sportske sadržaje, trgovine te gospodarske djelatnosti.


Aktivnosti