clanak False

Izložba “Dodirom do umjetnosti“ u Muzeju grada Zagreb

29.06.2021.
U Muzeju grada Zagreba od  2. srpnja do 5. rujna 2021. moći će se razgledati izložba “Dodirom do umjetnosti” Mladena Mikulina, akademskog kipara i profesora na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Autorice stručne koncepcije izložbe su Vesna Leiner i Aleksandra Bugar, a na izložbi ćete moći pogledati 16 skulptura poznatih hrvatskih i zagrebačkih povijesnih ličnosti - osoba iz javnog života; “kulturnjaka”, sportaša, političara…Pri osmišljavanju koncepcije izložbe skulptura autora Mladena Mikulina polazište je bilo da izložba bude dostupna svim posjetiteljima, dakle i osobama s invaliditetom. Budući da slijepe i slabovidne osobe svijet oko sebe, pa tako i umjetnost, doživljavaju taktilno, svaka izložena skulptura može se dodirnuti.

S obzirom na to da je klasičan način doživljavanja umjetničkih djela kroz pogled, u činjenici da se svaka skulptura može dodirnuti leži i njezina različitost. A upravo ta različitost vodi prema jednakosti i inkluziji.Svi posjetitelji imaju jedinstvenu priliku da uz razgled skulptura poznatih zagrebačkih i hrvatskih ličnosti te legendarnog glazbenika Jima Morrisona iste mogu doživjeti na više osjetilnih razina, promatranjem i dodirom. Samo kao aktivni promatrači možemo zaista osjetiti i razumjeti umjetničko djelo.

Postoji više razloga zašto je ova izložba postavljena u Muzeju grada Zagreba. Prvi je dugogodišnja suradnja s autorom skulptura, akademskim kiparom Mladenom Mikulinom na projektu Muzeja grada Zagreba "Info taktilne točke – prilagodba muzeja slijepim i slabovidnim osobama".Drugi je razlog taj što je Muzej grada Zagreba, kao trenutno jedini muzeju u gradu Zagrebu i u Hrvatskoj sa svojim stalnim postavom 2020. godine pridružen Europskoj mreži muzeja – Come-In. Prepoznali su naš Muzej kao mjesto otvoreno za sve društvene skupine bez obzira na mogućnosti, te kao kulturnu ustanovu koja permanentno potiče dostupnost osobama s invaliditetom.

Treći, a možda i najvažniji razlog je ljepota umjetničkih djela i priča koje su povezane s njima.Mladen Mikulin diplomirao je kiparstvo 1986. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i dobitnik je više nagrada i priznanja. Autor je niza javnih spomenika u Hrvatskoj i inozemstvu, a u Zagrebu su mu postavljene skulpture "Čovjek s kotačem" u Aleji skulptura na Savskom nasipu, "Sokol" u Parku Maksimir, "Fra Grga Martić" u Martićevoj ulici i poprsje Dragutina Tadijanovića ispred osnovne škole koja nosi njegovo ime.

Kao vrstan portretist izradio je niz skulptura osoba iz javnog života. Sam najčešće spominje Jima Morrison kao osobu koja mu je, po njegovim riječima „odredila život, a njegove su mu pjesme ulile samopouzdanje i hrabrost“.Odabir skulptura koje su predstavljene na izložbi nije slučajan. Posjetitelji izložbe mogu saznati koja je bila motivacija autora za izradu određene skulpture, što ga je na to inspiriralo i kakav je bio autorov privatni odnos s osobom koju je portretirao.

Aktualno