clanak False

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt u Trstu

28.02.2022.
Prva ovogodišnja izložba Muzeja za umjetnost i obrt posvećena velikom donatoru baletnom umjetniku Jelku Yureshi otvara se 3. ožujka u Trstu u u Gradskom kazališnom muzeju „Carlo Schmidl“.  Izložba „Una vita per il balletto / Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet“ nastavak je višegodišnje uspješne suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske zajednice u Trstu na promicanju hrvatske umjetnosti i kulturne baštine u suradnji  s gradskom upravom Grada Trsta.
 
Ovo je ujedno prva izložba MUO u gostima koju Muzej organizira od kada je potpunosti zatvoren za javnost od 1. siječnja ove godine zbog priprema za konstruktivnu obnovu zgrade oštećene u zagrebačkim potresima.
 
Izložba će u Trstu predstaviti donaciju baletne zbirke umjetnika Jelka Yureshe, Zagrepčanina koji je ostvario značajnu međunarodnu umjetničku karijeru, a koji nas je napustio tijekom priprema ove izložbe. Kroz niz vrhunskih baletnih kostima, memorabilija, fotografija i plakata izložba prikazuje život Jelka Yureshe i njegove supruge Belinde Wright posvećen baletu, umjetnosti i ljepoti. Željko Jureša svoje prve baletne korake uči u Zagrebu, a usavršavanje nastavlja u međunarodnoj baletnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Kaštel Kambelovcu. Nakon pet godina odlazi u Englesku u Legatovu školu te mijenja ime u Jelko Yuresha. S budućom suprugom, balerinom Belindom Wright, jednom od vodećih britanskih balerina, prvi put pleše Veliki kraljevski pas de deux pred kraljicom Elizabetom II. na priredbi Royal Variety Performance u Manchesteru 1959. godine.  Kao prvaci London Festival Balleta (danas English National Ballet), Belinda Wright i Jelko Yuresha plesali su glavne uloge na brojnim britanskim pozornicama te na gostovanjima u gradovima Europe i Latinske Amerike. Ostvarili su niz zapaženih samostalnih uloga ali i zajedničkih nastupa u glavnim ulogama u klasičnim baletima poput Giselle, Trnoružica, Orašar, Labuđe jezero. Nakon odlaska iz Kraljevskog baleta, u suradnji s British Councilom, nastupali su kao veleposlanici baleta britanske vlade diljem svijeta. Izložba se može razgledati do 1. svibnja 2022.
 
Autori / Kustosi izložbe: Miroslav Gašparović; Stefano Bianchi
Organizacija: Comunità Croata di Trieste / Hrvatska zajednica u Trstu e il  Museo dell’arte e dell’artigianato, Zagreb / Muzej za umjetnost i obrt
 
 
 
 

Aktualno