clanak False

Počinje 32. Muzički biennale Zagreb

12.04.2023.
Eklektični žanrovski spojevi, propulzivni mladi skladatelji i renomirani svjetski izvođači  - upoznajte svu raskoš suvremene glazbe na 32. Muzičkom biennalu Zagreb, koji će tijekom deset festivalskih dana sa više od pedeset programa i ove godine pretvoriti Zagreb u europsku prijestolnicu suvremene glazbe.

U  prostoru Kulturno informativnog centra – KIC u utorak, 11. travnja održana je konferencija za medije povodom 32. izdanja festivala Muzički biennale Zagreb koji će početi u četvrtak, 13. travnja u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz svečano otvaranje i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Izvodit će skladbe Clemensa Gadenstättera, Davorina Kempfa, Mirele Ivičević i Tristana Muraila.

Ovogodišnje izdanje 32. Muzičkog biennala Zagreb u fokus stavlja priču o ekološkoj održivosti i tehnološkom napretku te je započeo već 29. ožujka zanimljivim predbiennalskim programom, a trajat će do 22. travnja, kad će biti zatvoren praizvedbom opere Lennon dugogodišnjeg ravnatelja MBZ-a skladatelja Ive Josipovića.

Nakon svečanog otvaranja koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a u Lisinskom, festival se seli u Pogon Jedinstvo gdje će se zagrebačkoj publici predstaviti jedinstveni ansambl zeitkratzer svojim eklektičnim glazbenim rukopisom. Program je to koji spaja naizgled nespojivo – skladateljski opus klasika avangarde 20. stoljeća Ive Maleca i glazbe njemačkog sastava Kraftwerk, inovatora i pionira elektroničke glazbe i novog zvuka.

Ovogodišnji Muzički biennale Zagreb nastavlja svoju misiju sustavnog podržavanja i promicanja suvremenog glazbenog stvaralaštva i nastanka novih djela. U programu će biti predstavljeno više od 25 novih naručenih kompozicija domaćih i stranih skladateljica i skladatelja. Među njima su i mlade regionalne skladateljice i skladatelji Hanan Hadžajlić, Jug Marković, Ana Pandevska, Nina Perović, Petra Strahovnik i Helena Skljarov čija djela su inspirirana osobnim ili posrednim iskustvima rata i tranzicije u postjugoslavenskim društvima. Umjetnice su to i umjetnici koji glazbu, umjetnost razumljivu bez obzira na jezik ili naciju, vide kao medij razumijevanja i suosjećanja. Pod naslovom BALKAN AFFAIRS njihove skladbe izvest će svjetski renomiran ansambl Neue Vocalsolisten Stuttgart u Laubi 16. travnja u 18 sati.

Rezidencijalni ansambl masterclassa, ali i cijelog festivala, renomirani je austrijski ansambl Klangforum Wien koji će održati dva koncerta. U nedjelju, 16. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih uz djela Chaye Czernowin predstavit će se i dvije hrvatske skladateljice – Mirela Ivičević i Sara Glojnarić, dok će program FRAKCIJE/ISKRE koji će izvesti 19. travnja u Lisinskom biti posvećen skladateljicama i skladateljima voditeljima ovogodišnjeg masterclassa.

I ove godine nastavlja se suradnja sa dva velika domaća ansambla klasične glazbe – Zborom Hrvatske Radiotelevizije i Zagrebačkom filharmonijom. U sklopu ciklusa Sfumato Zbor HRT-a će nastupiti u utorak, 18. travnja u Laubi pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija izvest će djela Györgyja Ligetija, Juga Markovića, Uroša Rojka, Sanje Drakulić i Velja Tormisa, a program će konceptualno zaokružiti izvedba skladbe legendarnog američkog skladatelja Johna Cagea Living Room Music, u kojoj izvođači zamjenjuju klasične instrumente za uobičajene objekte iz dnevne sobe jednog tipičnog kućanstva.

Festival će biti zatvoren 22. travnja praizvedbom jednog od najiščekivanijih glazbeno-scenskih djela ovog desetljeća – opere Lennon dugogodišnjeg ravnatelja MBZ-a Ive Josipovića. Prvaci opere HNK u Zagrebu Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša postat će mitski par dvadesetog stoljeća, John Lennon i Yoko Ono, a u važnoj ulozi naći će se i Dubravka Šeparović Mušović. Opera će biti izvedena u  režiji jedne od najperspektivnijih mladih hrvatskih redateljica Marine Pejnović i pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera.
 

Više informacija o programu dostupno je na poveznici ovdje

Aktualno