clanak False

Programi za raseljene obitelji iz Ukrajine u centrima za kulturu

29.04.2022.

Zagrebački centri za kulturu organiziraju niz programa za raseljene osobe iz Ukrajine. Kreativne  radionice organizirane su u Narodnom sveučilištu Sesvete gdje će se održati likovna radionica za djecu “Kreativno odrastanje“. Radionica se održava  četvrtkom i petkom u terminu od 16 do 18 sati.  U istom Sveučilištu organizirane su i dramske kreativne radionice “Kazalište na brzinu“. Riječ je o radionici na kojoj polaznici stvaraju lutkarsku predstavu povodom Dana planeta Zemlje. U samo četiri dana sve će napraviti sami -  priču, lutke i scenografiju, a predstavu će odglumiti pred publikom. Radionica se održava od 19. do 22. travnja od 10 do 13 sati.

U Sesvetama je organizirana i radionica oslikavanja pisanica koja će se održati u četvrtak, 14. travnja 2022. u dva termina od 17 do 18 sati te od 18.30 do 20 sati. U subotu, 23. travnja održat će se i predstava “Čarobna kapa“. Ta igrana komedija za djecu nastala je  prema predlošku bajke braće Grimm o kapi koja stvara zlatne novčiće. Ovo je suvremena adaptacija bajke prilagođena  današnjem vremenu u stilu comedia del arte. Idućeg dana u nedjelju, 24. travnja održat će se Humanitarni uskrsni koncert za Ukrajinu. Nastupaju  Aida Vidović Krilanović – mezzosopran, Milo Krilanović – klavirska pratnja, Božidar Ljubenko – orgulje uz Mješoviti zbor Župne crkve Svih svetih. Dirigentica: Ana Glasnović. Koncert će se održati u Pastoralnom centru Župne crkve Svih svetih Sesvete. Ulaz na koncert je besplatan, a svi koji žele na ulasku u Pastoralni centar mogu ostaviti dobrovoljni prilog koji će biti uplaćen na račun hrvatskog Caritasa.

Sa željom da solidarno pomognu raseljenim osobama iz Ukrajine i doprinesu njihovu uključivanju u zajednicu, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca organizira projekciju filma sinkroniziranog na ukrajinski jezik koji će se održati u subotu, 16. travnja s početkom u 15.30 u Kinu Kinoteka, Kordunska 1. Riječ je o romantičnoj komediji  “Ti si taj“.

Program  Hurtok u Knapu održat će se u subotu, 23. travnja u 11 sati. Riječ je o programu “Priča prije ručka“ koji će biti  tematski povezana s Ukrajinom te će u sam kreativni program biti uključena glazbena obitelj koja dolazi iz Ukrajine.  Program je namijenjen djeci mlađe dobi i obiteljima te je cilj povezivanje i bolja integracija u zajednicu. U Knapu će u utorak, 3. svibnja u 19 sati biti i  50. Izvedba predstave za djecu “S razlogom“ u.o. Loft koja će se pridružiti Hurtoku u Knapu te će za djecu iz Ukrajine biti osigurane besplatne ulaznice. Radi se o neverbalnoj predstavi za uzrast 7+. U subotu, 7. svibnja u 11 sati na rasporedu je plesna predstava Alisa u zemlju čudesa plesne škole Ane Maletić koja se također pridružuje Hurtoku u Knapu te će biti osigurana besplatna mjesta za djecu iz Ukrajine.

U Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad sredinom srpnja održat će se  nizu radionica i predavanja na temu ukrajinske kulture koje su zamišljene kao interaktivne radionice edukativnog i zabavnog sadržaja na kojoj bi sudjelovala djeca od 6 do 12 godina. Cilj radionice je približiti ukrajinsku kulturu hrvatskom narodu i obratno, s naglaskom na ukrajinsku kulturu, i sklapanje novih prijateljstava. Riječ je o radionici “Geografski kutak“ u sklopu koje je u uvodnom teoretskom dijelu zamišljeno  predstavljanje geografskog položaja Ukrajine, ukrajinske zastave i grba, a u likovnom djelu djeca na crno-bijeloj printanoj karti mogu drvenim bojicama obojati područje Ukrajine, a ukrajinska djeca područje Hrvatske. U sklopu radionice Vjerski kutak – uskrsni običaji u planu su i radionice o tradicijskoj kulturi obje zemlje.  U Susedgradu su još u planu i radionice modeliranja balona u sklopu koje će djeca  naučiti kako se kaže i određena riječ na ukrajinskom i hrvatskom jeziku, npr. pri oblikovanju balona oblika cvijeta, psa… Također, održat će se i radionica Glazbeni kutak u sklopu koje će slušati ukrajinska i hrvatska glazba.

3. svibnja u 19h u kazalištu Knap gostuje nagrađivana predstava za djecu “S razlogom u produkciji lutkarske organizacije LOFT i kazališne družine Pinklec.
Predstava je namijenjena uzrastu 5+ a temelji se na neverbalnom dječjem teatru te je jednako razumljiva svima.
Kazalište Knap osiguralo je 30 ulaznica za djecu i roditelje iz Ukrajine u sklopu programa Hurtok u Knapu.
 
Više o predstavi na poveznici  ovdje
 
7. svibnja u 11h kazalište Knap u suradnji s plesnom školom Ane Maletić prikazuje predstavu učenika plesne škole „Alisa u školi čudesa“. Predstava je namijenjena djeci školskog uzrasta i ulaz je slobodan. Predstava se održava u sklopu programa Hurtok u Knapu.

Više o predstavi na poveznici ovdje

U sklopu Hurtoka u Pogonu održat će se plesni susreti. Više informacija na poveznici ovdje.

Centar za kulturu Trešnjevka pridružuje se  programu “Hurtok = Kružok” organiziranjem radionica keramike za djecu 27. travnja i 4. svibnja 2022. od 9 do 11 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. Radi se o susretima koji trebaju biti mjesto druženja i upoznavanja. Program je namijenjen svima, otvoren za zajedničko stvaranje i razmjenu. 

Voditeljice su keramičarke Nastija i Iana iz Harkiva u Ukrajini. 
Prijave na mail modulor.cekate@gmail.com, sav materijal je osiguran.
 
Više na poveznici ovdje.


 

Aktualno