clanak False

Održan prijem za predstavnike sudionika i organizatora 57. Međunarodne smotre folklora

23.07.2023.
U ime gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Nikolina Radić Štivić u gradskoj palači Dverce primila je predstavnike sudionika i organizatora 57. Međunarodne smotre folklora.

Ova je Međunarodna smotra najveća i najprestižnija smotra folklora u Republici Hrvatskoj, koja je odlukom Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba proglašena festivalskom priredbom od nacionalnog značaja. 

Ovogodišnja Smotra održana je od 19. do 23. srpnja te je okupila ukupno 43 folklorne skupine iz Austrije (Gradišćanski Hrvati), Belgije, Gruzije, Indije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Poljske, Srbije, Španjolske,Turske i Hrvatske. a program je održan na Europskom trgu, Zrinjevcu i Kulturnom centru Travno. Programi organizirani na Trgu bana Jelačića bili su otkazani zbog lošeg vremena, a završni koncerti na toj će se lokaciji održati  u nedjelju, zadnjeg dana Smotre u večernjim satima. 

Prijemu u Dvercu uz predstavnike folklornih skupina, nazočila je i Dragica Ljevar iz KUD-a Prigorec Markuševec koja je do sada sudjelovala na svih 57. Smotri folklora.

Tema ovogodišnje manifestacije bila je Pokraj Kupe, lađane vodice – obilježavanje stote obljetnice Pokupske ekspedicije. Riječ je o etnografskoj ekspediciji skupine entuzijasta i djelatnika Etnografskog muzeja koji su se kajacima uputili ploveći Kupom, od Karlovca do Siska i bilježili etnografski relevantne podatke i kulturno-umjetničku baštinu te je nastala ujedno i zbirka od osamdesetak profesionalno snimljenih fotografija iz predindustrijskog razdoblja.

Organizator Manifestacije je Kulturni centar Travno. Više informacija o programu Smotre na poveznici ovdje. 

Aktualno