clanak False

Premijerne izvedbe predstava “Braća Karamazovi“

23.02.2022.
Oliver Frljić, nagrađivani redatelj s brojnim inozemnim angažmanima, nakon devet godina ponovno režira u ZKM-u (2013. režirao je zapaženu dramu Hamlet Williama Shakespearea). Braća Karamazovi u njegovoj su režiji suvremena obrada klasika ruske književnosti koja će se odvijati u formi dvostruke predstave. Publika će moći gledati predstavu samo jednu večer i dobiti zaokruženu, ali ipak tek djelomičnu priču, ili doći dvaput i dobiti cjelokupni uvid u kompleksne linije radnje zbog kojih se ovaj roman smatra najcjelovitijim djelom Dostojevskog.

Dvostrukost se tematizira na razini zrcaljenja pojedinih likova i njihovih međusobnih odnosa, ali i scenografskim i kostimografskim odlukama te glumačkom podjelom, pri čemu su isti glumci angažirani u nekoliko uloga koje se komplementarno odnose jedna prema drugoj. Premda se u dosadašnjim kazališnim adaptacijama ovoga romana najčešće izostavljalo liniju priče o odnosu brata Aljoše s dječacima iz nižih socijalnih slojeva, u Frljićevoj će kazališnoj obradi ona dobiti jednaku pozornost kao i tzv. glavna linija o braći Karamazovima i njihovu ocu.

Premijera: 26. 2. 2022.
Premijera: 27. 2. 2022.

Više informacija na poveznici ovdje.

Ususret premijerama predstava “Braća Karamazovi”  u četvrtak,  24. veljače 2022. u 18:00 sati u foyeru ZKM-a održat će se i tribina Čitanje kazališta. Sugovornici tribine su Boris Jokić, znanstvenik i psiholog, Lada Čale Feldman, teatrologinja i sveučilišna profesorica te Jasmina Vojvodić , rusistica, sveučilišna profesorica.
Autor i voditelj tribine je Srđan Sandić.


 

Aktualno