clanak False

Radio & Juliet plešu za Ukrajinu

14.03.2022.
Dio prihoda od ulaznica za baletni rock-spektakl u kojem će 19. ožujka nastupiti ukrajinski prvaci baleta Ivan Žuravljov i Olga Timoševa bit će doniran za Ukrajinu. Radio & Juliet, osebujna plesna senzacija koju prati glazba benda Radiohead, hvaljeno je djelo koje je obišlo cijeli svijet, a pred zagrebačkom će publikom gostovati drugi put.

Edward Clug, koreograf kojeg mnogi nazivaju europskim koreografskim genijem, autor je predstave 'Radio& Juliet', kao i nagrađivanog kratkog djela 'Quatro', koje će biti izvedeno kao uvertira istu večer.

Baletni solist Ivan Žuravljov, ravnatelj Ukrainian Classical Balleta te umjetnički direktor produkcijske kuće Artentainment u predstavi 'Radio & Juliet' plesat će ulogu Tibalda, dok će njegova supruga, zvijezda suvremenog plesa, Olga Timošiva nastupiti u ulozi Julije.

Trenutno su u Mariboru u tijeku intenzivne probe za nastup u Lisinskom. Bili smo na jednoj od njih i iskoristili priliku da kratko porazgovaramo s Ivanom Žuravljovim.
Od cijele trupe koja je trebala nastupiti u Lisinskom, jedino su Ivan i Olga, sa svojom petomjesečnom bebom, u posljednji tren uspjeli napustiti Ukrajinu.
Ne želeći da ovaj projekt pripreman za Lisinski propadne, Ivan Žuravljov ispričao nam je kako su ga uz pomoć Slovenije i Hrvatske uspjeli spasiti:
„Prije svega, upitna je bila sama realizacija projekta te smo zajedno sa Sinišom Josipovićem iz Artentainmenta i drugim organizatorima dugo razmišljali o mogućnosti i načinu izvedbe, kako bismo to mogli učiniti. Sva sreća, uspjeli smo se dogovoriti s mariborskim Slovenskim narodnim kazalištem i s Edwardom Clugom, koji nam je omogućio suradnju s plesačima Kazališta tako da sad u suradnji triju država, Hrvatske, Slovenije i Ukrajine, pripremamo spektakl za Lisinski. Iznimno smo im zahvalni.“

Bez obzira na to što ih situacija u njihovoj domovini silno pogađa, Ivan smatra da je misija kulture i umjetnosti povezivati ljude: „Ovdje smo da zajedno radimo jedno prekrasno djelo – to je naša jednostavna poruka. U ovoj situaciji želimo pokazati na primjeru naše suradnje s plesačima mariborskoga kazališta i prijateljima iz Hrvatske da se narodi mogu ujediniti i pokazati veliku umjetnost.  U svakom slučaju, ovo je naš posao, ono što znamo raditi najbolje, zato je ovo najbolji način da humanitarno pomognemo Ukrajini. Ostajemo maksimalno fokusirani te pristupamo pripremama potpuno profesionalno.“

Ulogu Romea, umjesto najavljivanog Denisa Matvienka, plesat će solist mariborskoga baleta Slovenskoga narodnoga kazališta Matjaž Marin, a u ostalim ulogama plešu solisti i članovi baletnoga ansambla SNG-a Maribor.

Ulaznice, po cijenama od 150 do 300 kn, dostupne su na blagajnama Lisinskog te online na www.lisinski.hr.

Aktualno