clanak False

Izložbenu sezonu u Klovićevim dvorima otvara Tisja Kljaković Braić

06.09.2021.
Galerija Klovićevi dvori 16. rujna otvara vrata izložbom Tisje Kljaković Braić “Spomenik živom čoviku“ . Tisja Kljaković Braić na likovnoj sceni prisutna je već dvadeset godina. Nakon dvadeset godina predanog rada skupilo se mnogo razloga da se autorica predstavi kroz presjek svog djelovanja, izborom najboljih i najkarakterističnijih djela. Na izložbi u Galeriji Klovićevi dvori predstavit ćemo njezine radove iz prve faze art brut slikarstva, njezino lirsko, poetično slikarstvo, skulpture i crteže.

Dvadesetak godina slikarskog djelovanja na hrvatskoj likovnoj sceni za svaku slikaricu ili slikara, pa tako i za Tisju Kljaković Braić, pretpostavlja postojanje stanovitih faza u stvaralaštvu. U početku bila je bliskija informelu, odnosno art brutu, slikarstvu snažne ekspresije koje, u njenom slikarstvu, karakteriziraju velike crne reljefne površine. No, od 2009. godine njezine su slike postale svjetlije i vedrije, a velike crne površine zamijenile su bjeline. Bliskost primitivističkim formama od njezinih početaka ostala je konstantna sve do danas, a vidljiva je podjednako na njezinim crtežima kao i u slikarstvu.

Takvim načinom izražavanja, Tisja se nadovezuje na brojne utjecajne likovne uzore koji su, još od Paula Kleea preko Alberta Giacomettija i Jeana Dubuffeta, ostavili značajan trag sve do suvremenih umjetnika. Danas, zbog kulturološki negativnih implikacija, termin primitivizam u umjetnosti se izbjegava i nastoji ga se zamijeniti prikladnijim. Kada se postavlja neminovno pitanje, što je to što suvremene umjetnike privlači primitivističkom načinu izražavanja, u vremenu kada su pored nas prohujali najrazličitiji umjetnički pravci ili „…izmi“, odgovor je upravo odmicanju od te bjesomučne potjere za novim i do sada neviđenim, a prema onome što je izvorno, arhetipsko, iskonsko i neiskvareno odnosno prema dobu kada je sve počimalo.

Tisja je svoju otvorenost, nesputanost, iskrenost i duhovitost odlučila izražavati upravo kroz takav način, kroz jednostavne linije i oblike, kao i suženu paletu boja, pretežno akromatski kontrast crnih i bijelih površina. Grubom reljefnošću drvenih letvica koje lijepi na svoje slike i premazuje bojom ili katranom kao i dodavanjem najrazličitijih predmeta ili njihovih dijelova, stvara kontraste s fragilnošću i nježnošću likova, te kreira poetične ugođaje koji su bliski i razumljivi iznimno širokoj publici. Tako je sazdan prepoznatljiv i poetičan svijet Tisje Kljaković Braić.

Aktualno