clanak False

Ljeto u Lapidariju AMZ-a - program u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu

17.06.2021.
U Arheološkom muzeju u Zagrebu u subotu, 19. lipnja 2021. s početkom u 20 sati održat će se program “Ljeto u Lapidariju AMZ-a“ u sklopu Europskih dana arheologije.

S početkom u 20 sati u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu održat će se dugo očekivana promocija fotomonografije “Hramovi oteti Nilu“ Daniela Rafaelića i Hrvoja Gržine. Autori su u ovoj jedinstvenoj monografiji koju je izdao Hrvatski državni arhiv, sakupili preko dvije stotine fotografija filmskog snimatelja Antuna Markića koje su nastale 1962., kada je redatelj Mate Bogdanović u Egiptu snimao dokumentarne filmove tvrtke Zora film. Bogdanović i Markić filmski su bilježili tadašnje jugoslavenske građevinske tvrtke tijekom radova na izgradnji Nasserove brane ali i, što je mnogo važnije, tijekom spašavanja te preseljenja mnogih staroegipatskih hramova kojima je prijetilo potapanje pod vodama akumulacijskog jezera. Markićeve jedinstvene fotografije, nastale na danas potopljenim arheološkim lokalitetima, zauvijek su Hrvatskoj, Egiptu ali i svijetu sačuvali njihov izvorni izgled te su time postale neprocjenjive. Ti su hramovi tada rasječeni, rastavljeni, transportirani i ponovno sastavljeni daleko od prijetećih voda Nila. Ovaj nezabilježeni slučaj u svjetskoj arheologiji snimljen je i sačuvan kako fotografski tako i filmski. Čak tri filma Mate Bogdanovića: “Hramovi oteti Nilu“, “Spomenici starog Egipta“ i “Geoistraživanja u Egiptu" objavljeni su na DVD-u koji je priložen fotomonografiji Daniela Rafaelića i Hrvoja Gržine.

Nakon promocije knjige, u Lapidariju Arheološkog muzeja premijerno će se prikazati restaurirane kopije sva tri filma. Ovi filmovi su arhivsko gradivo Hrvatskog državnog arhiva - Zbirka hrvatskih kratkometražnih filmova (HR-HDA-1387). Nakon predstavljanja publikacije, posjetitelji će imati priliku kupiti knjigu.

S početkom u 21:45 sati prikazat će se tri video uratka Muzeja antičkog stakla – “Izrada reljefnog žiga“, “Eksperimentalna arheologija u Muzeju antičkog stakla u Zadru“ i “Eksperimentalni pristup u izradi antičkih staklenih oblika“. Ovim video uracima nastoje se prezentirati rezultati svih dosadašnjih istraživanja na polju antičkog staklarstva. U procesu izrade obuhvaćen je veliki broj metoda, tehnika i analiza. Sve vrste eksperimentalnih radnji kao što su replikacija antičkih artefakata i analiza tehnoloških procesa, zasnovane su na arheološkom materijalu otkrivenom na više lokaliteta u Hrvatskoj. Znanstveno-istraživačkim pristupom izrađen je veći broj replika antičkog stakla, korištenjem izvornih tehnika slobodnog puhanja i puhanja u kalup. Do sada su dobiveni značajni podatci o više različitih tehnika koje su bile u primjeni u antičkom razdoblju. Muzej antičkog stakla u Zadru prva je stalna ustanova u Hrvatskoj posvećena znanstvenom eksperimentiranju na polju antičkog staklarstva.

Sudjelovanje u programu je besplatno, a prethodna najava nije potrebna. Sva događanja organizirana su na otvorenom, sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama.
 

Aktualno