clanak False

Predavanje - Nikola Tesla izumitelj s pogledom u budućnost

08.07.2021.
U organizaciji udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost  u Zagrebu se 9, 10. i 12. srpnja 2021., u povodu 165. obljetnice rođenja Nikole Tesle i osmog Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija, održava tradicionalna manifestacija Tesla&friends.
 
Jedan od sudionika programa je i Tehnički muzej Nikola Tesla gdje će se 9. srpnja s početkom u 16 sati održati prigodan program demonstracije Teslinih pokusa. Voditelj je kustos Renato Filipin.
 
Nikola Tesla je jedan od najvećih znanstvenika i izumitelja u povijesti tehnološkog razvoja čovječanstva. Njegovi patenti i teoretski rad na kraju 19. i početkom 20. stoljeća stvorili su uvjete za elektrifikaciju svijeta sustavom polifazne izmjenične struje, a rad na području visokofrekventnih struja i bežičnog prijenosa elektromagnetskih valova razvoj radio tehnike i telekomunikacija. Njegova istraživanja su pomogla otkriću radara, a uvelike je doprinio i razvoju rasvjete. Teslino razmišljanje o inovativnosti može se svesti na citat iz autobiografske knjige My Inventions, Century 1919.: Napredak i razvitak čovjeka bitno ovise o domišljatosti. Najvažniji je proizvod stvaralačkog uma izum. Njegov je konačni cilj potpuno ovladavanje uma nad prirodom i iskorištavanje njenih sila za potrebe čovječanstva. To je težak zadatak izumitelja, koji se često pogrešno shvaća i nedovoljno nagrađuje. On, međutim, nalazi golemu kompenzaciju u zadovoljstvu koje pruža njegov rad i u spoznaji da je jedinka izuzetne sposobnosti bez koje bi vrsta već odavno propala u teškoj borbi protiv nemilosrdnih elemenata.
 
Više informacija o cjelokupnom događanju možete naći na web stranici Udruga Nikola Tesla- Genij za budućnost.

Aktualno