clanak False

U Arheološkom muzeju predstavljen projekt “Prehistory Adventure - iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu“

15.01.2019.
Projekt “Prehistory Adventure - iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” predstavljen je u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. u Arheološkom muzeju. Riječ je o projektu kojemu je cilj na poučan i istraživački način povezati tijek pretpovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike.

Projekt  se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska za razdoblje 2014. - 2020. i sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85% dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 eura. Nositelj projekta je Općina Donja Voća (HR) s partnerima Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR) te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri na projektu su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turistička organizacija. Projekt “Prehistory adventure” provodi se u razdoblju od 24 mjeseci.

U ime domaćina okupljene je pozdravio ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Sanjin Mihelić te je naglasio da je Muzeju izuzetna čast biti partnerom na ovom značajnom projektu te da ga izrazito veseli što će Muzej imati priliku surađivati s brojnim međunarodnim stručnjacima u razmjeni iskustava i znanja na projektu. Pozdrav okupljenima uputio je i načelnik Općine Donja Voća, Krunoslav Jurgec koji je istaknuo da mu je čast raditi s eminentnim institucijama na ovom projektu. Nadodao je kako općina Donja Voća nastavlja širiti svoje iskustvo stečeno na prijašnjim Interreg projektima i da se nada usmjeriti snagu i pažnju projekta na jedno od najpoznatijih hrvatskih nalazišta koje se nalazi na području općine, a to je špilja Vindija.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića okupljenima se kratko obratio Veljko Mihalić, voditelj odsjeka za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu koji je prenio pozdrave gradonačelnika i pohvalio rad Arheološkog muzeja u Zagrebu koji svojim sudjelovanjem u europskim projektima širi značenje pojma muzej i  njegove temeljne funkcije.

Prisutni su imali prilike posjetiti i  dvije tekuće izložbe Arheološkog muzeja u Zagrebu u sklopu izložbenog projekta “Dvije prapovijesne riznice Portugala - arheološka nalazišta Coa i Lagar Velho” koje donose dva svjetski važna pretpovijesna nalazišta čiji nalazi mijenjaju percepciju javnosti o pretpovijesti. Također, u Galeriju AMZ-a u Hatzovoj mogla se razgledati izložba “Majstor Giotto - kapela Scrovegni” u cijelosti realiziranu uz pomoć novih tehnologija.

Aktualno