clanak False

U kazalištu Komedija uskoro premijera komedije “Brat bratu“

28.01.2020.
U kazalištu  Komedija u subotu, 8. veljače 2020. u 19:30 sati bit će održana svečana premijera komedije Rayja i Michaela Cooneyja BRAT BRATU  (u originalu: Tom, Dick & Harry), u režiji Lee Anastazije Fleger.

Britanski majstor klasične komedije situacije koja se voli oslanjati na tradiciju farse i vodvilja (Labiche, Feydeau…), ovoga puta autorske snage udružuje sa sinom Michaelom.
Tekstovi Rayja Cooneyja postavljaju se ne samo u zemljama engleskog govornog područja već više od 40 godina, nego su prevedeni na više od 40 jezika uključujući kineski, japanski i ruski, a dobro je poznat i hrvatskoj publici koja ga je upoznala sad već davne 1990. izvedbom „Kidaj od svoje žene“ u Komediji, gdje je kasnije igran i nastavak „Uhvaćen u mrežu“, a u Komediji su izvedeni i „Luda noć u hotelu President“ i „Luda lova“. Nadimak „britanski Feydeau“ zaslužio je upravo svojim komedijama, a dobio je i titulu viteza, kojom ga je engleska Kraljica odlikovala 2005. zbog zasluga u teatru. Još 1983. osnovao je, a zatim i postao voditelj Theatre of Comedy Company. Pod njegovim osmogodišnjim vodstvom kompanija je producirala više od dvadeset izvedbi. Važno je spomenuti i njegovu bogatu glumačku karijeru koju je započeo još kao 14-godišnjak, te nastavio igrati i u vlastitim tekstovima u Londonu, Americi i Australiji.
 
Autor je najdugovječnije West End komedije, koja se tamo održala čak devet godina, odnosno odigrana je preko 2500 puta.
 
Okosnicu predstave u Komediji čine bračni par, Lada i Petar Krpan koji žele posvojiti dijete. Njihov život vrti se oko priprema za dolazak djelatnice iz Centra za socijalnu skrb koja treba procijeniti je li njihov dom sredina podobna i prikladna za dijete.
 
Najsretniji dan njihovih života potpuno zasjeni dolazak Petrove braće – Drage i Ivice koji im na svoju ruku odluče pomoći. Rezultat njihovog upletanja iz „najbolje namjere“, na vrata inače skladne obitelji dovedu nevjerojatnu lepezu nepozvanih gostiju – od ilegalnih migranata, policajca, sve do ruskog mafijaša.
 
Dom koji se do maloprije činio gotovo idiličan, postaje mjestom za skrivanje švercanih cigareta i žestice, pa i mrtvog tijela. Ili barem dijelova jednog. Petar Krpan preko čijih leđa se sve prelama, ni kriv ni dužan nađe se u središtu događaja nad kojima nema kontrolu. No ne kaže se uzaludno kako „krv nije voda“ te Petar iz naoko mirnog obiteljskog čovjeka prerasta u profesionalnog lažljivca iz nužde, koji čini sve što je u njegovoj moći kako bi ponovno uspostavio red, i toliko željeni mir u kući. Nakon svega, biti roditelj se više i ne čini kao najstrašnija stvar na svijetu.
 
U naslovnim su ulogama trojice braće Ronald Žlabur, Igor Mešin i Ivan Magud, a ostatak glumačkog ansambla čine Jasna Palić Picukarić, Dajana Čuljak, Davor Svedružić, Ivan Glowatzky, Vanja Ćirić i Dražen Bratulić.

Prevoditelj je Dražen Bratulić, a autorski tim uz redateljicu Leu Anastaziju Fleger još čine dramaturginja Nikolina Rafaj, scenografkinja Irena Kraljić, kostimografkinja Tea Bašić Erceg; scenski pokret osmislila je Matea Bilosnić, oblikovateljica svjetla je Vesna Kolarec, autor glazbe je Milorad Stanić, a suradnica za arapski jezik Ines Carović.
 

Aktualno