clanak False

Velika retrospektivna izložba Milana Vulpea otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt

29.06.2021.
Velika retrospektivna izložba jednog od najznačajnijih hrvatskih grafičkih dizajnera Milana Vulpea otvorena je 28. lipnja u Muzeju za umjetnost i obrt.
 
Izložba posvećena pioniru grafičkog dizajna u Hrvatskoj Milanu Vulpeu temelji se na iznimnom opusu njegovih radova koje je Muzej za umjetnost i obrt otkupio prije nekoliko godina. Posljednja retrospektivna Vulpeova izložba održana je upravo u Muzeju za umjetnost i obrt 1977. godine, u sklopu 12. zagrebačkog salona.
 
Izložba Milan Vulpe – Dekodiranje predstavlja i valorizira bogat dizajnerski opus Milana Vulpea koji je tijekom četrdesetak godina djelovanja intenzivno radio na unaprjeđivanju vizualne kulture u području dizajna i uvođenju suvremenih dizajnerskih postulata u područje ekonomske propagande u Hrvatskoj od pedesetih godina dvadesetog stoljeća.
 
Na izložbi su predstavljeni ključni Vulpeovi projekti kroz dionice dizajn vizualnih identiteta tvrtki, dizajn naslovnica i omota knjiga te dizajn plakata. Izložba je popraćena i fotodokumentacijom, originalnom privatnom Vulpeovom dokumentacijom te video intervjuima s Vulpeovim suradnicima i suvremenicima.
 
Kustosica izložbe i autorica stručne koncepcije je Koraljka Vlajo, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna Muzeja za umjetnost i obrt.
 
Izložba je otvorena do 12. rujna 2021. godine.

Aktualno