clanak False

Druga izmjena Privremenog okvira radi proširenja područja primjene državnih potpora

11.05.2020.
Europska komisija donijela je 11. svibnja 2020. drugu izmjenu Privremenog okvira radi proširenja područja primjene državnih potpora. Okvir je donesen 19. ožujka 2020. kako bi se državama članicama omogućilo da podrže gospodarstvo u kontekstu pandemije koronavirusa. Prva izmjena Privremenog okvira donesena je 3. travnja 2020.
 
Na temelju tih horizontalnih pravila i u bliskoj suradnji s državama članicama Komisija je dosad odobrila procijenjeni iznos od 1,9 bilijuna EUR državne potpore gospodarstvu EU-a kako bi se poduzećima hitno osigurala potrebna likvidnost, očuvala radna mjesta, omogućilo istraživanje i razvoj te osigurala opskrba proizvodima za borbu protiv pandemije koronavirusa.
 
Ovom drugom izmjenom dopunjuju se vrste mjera koje su već obuhvaćene Privremenim okvirom i postojećim pravilima o državnim potporama na način da se utvrđuju kriteriji na temelju kojih države članice mogu osigurati dokapitalizaciju i kreditiranje podređenim dugom poduzećima kojima je to potrebno a da se pritom štite jednaki uvjeti u EU-u.
 
Dodatne informacije dostupne su na poveznici.

Vijesti i aktualnosti