clanak False

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

26.02.2021.
U protekla 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 68 novooboljelih od koronavirusa, a ukupno je aktivno 475 slučaja, izvijestili su danas na konferenciji za novinare Stožera CZGZ u Gradskoj upravi.

Zamjenica ravnatelja NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ Sandra Šikić izvijestila je kako je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar provedeno 677 testiranja, djelatnici Službe za epidemiologiju obradili su 92 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 481 osobu. Dodala je kako je u ambulantama liječnika obiteljske medicine i domovima zdravlja cijepljeno ukupno 12.000 osoba.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč istaknuo je: „Kroz COVID ambulante prošlo je 1.756 osoba, a za njih 20 određena je samoizolacija. Na testiranje je upućeno 617 osoba, dok je na drive in punktovima uzeto 1.306 uzoraka.“ Pročelnik je dodao i da je od 22. do 25. veljače brzim antigenskim testom testirano 1.045 osoba, od čega je njih 167 bilo pozitivno.

Željko Renić iz Komunalnog i prometnog redarstva je izvijestio da su do današnjeg dana gradske službe postupale na oko 19.000 lokacija i prikupile 42.371 tona građevinskog otpada, dok je Stipo Mandić iz PU Zagrebačke rekao da je od 22. do 26. siječnja zabilježeno 10 kršenja odluka nacionalnog stožera, a zabilježeno je i 28 kršenja mjera samoizolacije.

Kao i inače petkom, zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić iznijela je detaljniji izvještaj o financijskoj procjeni šteta od potresa. „Vanjski stručnjaci stručnog povjerenstva odradili su 7.857 terenskih očevida na području grada Zagreba, vezanih uz financijsku procjenu štete od potresa. Inženjeri su do danas odradili 28 130 radnih sati.“ 

Zamjenica je podsjetila i na Javni poziv Grada Zagreba za dodjelu novčane pomoći za obnovu nekretnina oštećenih u potresu, na koji se građani mogu prijaviti do 10. ožujka. „Predmet ovog javnog poziva je dodjela novčane pomoći fizičkim osobama vlasnicima nekretnine - bilo stana ili kuće - koje su oštećene u potresu na području grada Zagreba. Novčana pomoć dodjeljivat će se za kupnju materijala i za plaćanje građevinskih radova, dok će se iznos novčane pomoći utvrditi u visini 30 % procijenjenog iznosa štete. 

Osim toga, još uvijek se zaprima i prijava štete na osobnim automobilima. „Podsjećam naše sugrađane, fizičke osobe vlasnike osobnih automobila koji imaju prebivalište prijavljeno u gradu Zagrebu, koji su pretrpjeli materijalnu štetu na vozilu koje se nalazilo na javnoj površini usred potresa da se svakako prijave putem telefona 6585-750 te 6585-913, odnosno na e-mail prijavastetevozilo@zagreb.hr“, rekla je zamjenica Majić. Za štetu nastalu uslijed poplave, prijave su do 19. ožujka moguće na mail poplave@zagreb.hr.

Doc.dr.sc. Olivera Majić naglasila je: „Grad Zagreb i dalje na svim određenim punktovima pruža pomoć našim sugrađanima pri ispunjavanju ili prikupljanju dokumentacije radi ostvarivanja prava sukladno Zakonu o obnovi grada Zagreba. Dosad je tu pomoć koristilo 1.468 naših sugrađana, a kompletirano je 611 dokumenata.“

>>VIŠE INFORMACIJA O PRIJAVI ŠTETA<<

Gradske vijesti