clanak False

Otvorena izdvojena post-Covid poliklinika Specijalne bolnice za plućne bolesti u Hirčevoj

21.12.2021.

Otvorena izdvojena post-Covid poliklinika Specijalne bolnice za plućne bolest u Hirčevoj

Izdvojenu postkovid polikliniku Specijalne bolnice za plućne bolesti danas je u Domu zdravlja Zagreb – istok, u područnoj ambulanti u Hirčevoj ulici otvorio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

„Neprestano ističemo važnost prevencije i pridržavanja svih epidemioloških mjera kako bi se što manje ljudi zarazilo koronavirusom. Zdravstveni sustav je izložen velikomu pritisku zbog liječenja oboljelih, ali i sugrađana koji se bore s posljedicama ranijeg preboljenja i kojima je potrebna rehabilitacija. Ova izdvojena postkovid poliklinika je samo jedan korak u naporima Grada Zagreba da doprinese jačanju cjelokupnoga zdravstvenog sustava koji skrbi o tim pacijentima“, rekao je gradonačelnik Tomašević pa je napomenuo da je samo jedna gradska ustanova Specijalna bolnica za plućne bolesti dosad na liječenje primila više od 2 550 postkovid pacijenata. „Sve više raste potreba za rehabilitacijom i ovo je, vjerujem, samo prvi u nizu koraka koje će biti potrebno napraviti“, zaključio je.

Još jedanput je pozvao sve da se cijepe i da tako ojačaju imunitet te da zaštite sebe, ali i zdravstveni sustav.​ Također je zahvalio svim zdravstvenim radnicama i radnicima, ne samo Grada Zagreba, već i cijele Hrvatske koji zamalo dvije godine ulažu iznimne napore u borbi s pandemijom. „Na njima je najveći pritisak u našem društvu. Kao gradonačelnik Grada Zagreba još jedanput im zahvaljujem te im želim  sretan Božić i sretnu 2022., u kojoj ćemo, nadam se, dočekati kraj ove pandemije.“

Marinko Artuković, ravnatelj Bolnice za plućne bolesti je naglasio da je poliklinika nastala iz potrebe da se polikliničke djelatnosti Specijalne bolnice u prostoru Doma zdravlja – istok prošire.

„Ovo je zapravo logičan razvoj polikliničke djelatnosti u bolnici koja se već na početku pandemije, a unutar zdravstvenog sustava uključila u zbrinjavanje pacijenata na tri razine. Prva je preventivna i tiče se cijepljenja pacijenata s rizikom od anafilaksije, i u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti je punkt na kojem je najveći broj takvih pacijenata procijepljen. Poznato je da je bolnica odlukom Ministarstva postala sekundarni kovidcentar i da se na 33 stacionarna kreveta zbrinjavaju oboljeli od kovida. Konačno, u polikliničkoj djelatnosti se zbrinjavaju pacijenti koji nakon preboljenja kovida imaju različite tegobe. S obzirom na povećanje opsega posla i na potrebu za novim prostorom, sporazumom o suradnji s Domom zdravlja – istok i odlukom Skupštine Grada su stvorene pretpostavke za uređenje Poliklinika na ovoj lokaciji i stvaranje multidisciplinarnog tima stručnjaka  iz interne medicine, kliničke imunologije, kardiologije i ultrazvučne dijagnostike te neurologije.“

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić je napomenuo da su Hrvatskoj, a zbog velikog broja osoba koje su preboljele ovu bolest, potrebne postkovid ambulante u  kojima će se multidisciplinarno skrbiti o pacijentima s dugotrajnim posljedicama što su ih prouzročile kovidinfekcije.

„Pravi učinak pandemije ćemo moći sagledati tek na njezinu kraju. Ali je sve izvjesnije da će uz akutnobolesne i teškooboljele te one koji su podlegli ili će nažalost podleći bolesti, biti osoba koji će još mjesecima, a možda i duže, imati simptome povezane s postkovid sindromom.

Hrvatska liječnička komora ulaže napore kako bi liječnici, a i ostali zdravstveni radnici što mirnije, profesionalnije i predanije mogli obavljati svoj posao pa stoga pozdravljam napore Grada Zagreba da otvori ovu ambulantu i da je približi pacijentima. Jer, podsjetit ću, upravo je u Zagrebu u odnosu na Republiku Hrvatsku bilo najviše oboljelih od kovida te su zagrebačke zdravstvene ustanove dale veliki doprinos.“ 

Gradske vijesti - 2021.