clanak False

Otkrivanje spomenika Francu Prešerenu na Bundeku

18.10.2021.
Nakon što su jutros u Ljubljani otkrili spomenik Ljudevitu Gaju, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor su u Aleji pjesnika u Parku Bundek otkrili i spomen-bistu slovenskomu pjesniku Francu Prešerenu.

Uvažene goste i okupljene sugrađane je uime Grada Zagreba pozdravio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je istaknuo da je zbog velikog značaja Prešerena za Zagreb i Republiku Hrvatsku sa zadovoljstvom podržao projekt postavljanja spomenika poznatomu pjesniku, simbolu slovenske kulture u našem gradu. „Vjerujem da je ovaj današnji događaj samo jedan u nizu koraka u izgradnji još snažnijeg prijateljstva i produbljivanja kulturnih veza naših zemalja te da će ovaj čin biti poticaj našim sugrađanima da jačaju dobrosusjedske odnose i da se dodatno uvažavaju i zbog umjetnika koji je snažno obilježio naše prostore“, zaključio je gradonačelnik.

Ukazujući na važnost Franca Prešerena za slovensku i hrvatsku povijest i umjetnost, predsjednik Zoran Milanović je naglasio da se hrvatsko-slovenski odnosi razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Predsjednik Borut Pahor je također istaknuo da je današnji dan poseban za hrvatsko-slovenske odnose te da slavi dobrosusjedstvo, suživot, prijateljstvo i uzajamno povjerenje dvaju naroda i dviju država.

Spomenik Francu Prešerenu je postavljen na šetnici uz jezero Bundek na dijelu Zaprudskog otoka u blizini spomenika ruskim pjesnicima Aleksandru Sergejeviču Puškinu i Sergeju Aleksandroviču Jesenjinu te bugarskomu Ivanu Vazovu i mađarskomu Jókaiju Móru, a simbolizira prijateljstvo i podsjeća na zajedničku hrvatsko-slovensku povijest. Autor biste je slovenski akademski kipar s Akademije likovnih umjetnosti i oblikovanja doc. mag. Metod Frlic. 

Gradske vijesti - 2021.