clanak False

Kontrola mikročipiranih pasa u istočnome dijelu grada

15.10.2021.
Mikročipiranje je obveza svakog vlasnika psa, a kontrola mikročipiranja kojom se ostvaruju obveze Grada je sukladna Zakonu o zaštiti životinja te je iznimno važna za Grad Zagreb“, rekao je Dejan Jaić, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i predsjednik Koordinacijske radne skupine za zaštitu životinja Grada Zagreba u kontroli mikročipiranih pasa u Vukomercu.

Dodao je da je cilj ove kontrole provedba analize radi smanjenja broja pasa koji nisu mikročipirani. „Ova bi akcija trebala dovesti do ušteda proračunskih sredstava jer neodgovorno napušten i neoznačen pas izravno ide na brigu Grada Zagreba, odnosno Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec. Osim toga, treba imati na umu da nemikročipiran pas nije ni cijepljen protiv bjesnoće niti zoonoza“, zaključio je pročelnik Jaić.

Sukladno zakonskim propisima, kontrolu provode djelatnici Komunalnog redarstva uz asistenciju djelatnika MUP-a.

 „Obavljamo rutinsku kontrolu već više od godinu dana. Procedura predviđa da komunalni redar uređajem očitava mikročip na javnoj površini. Ako je sve u redu, vlasniku zahvaljuju, a nema li pas mikročip, obavještava se nadležno tijelo Veterinarske inspekcije radi daljnjeg postupanja prema vlasniku, sukladno pozitivnim pravnim propisima“, rekao je pomoćnik pročelnika Sektora za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić. Također je istaknuo da komunalni redari dosad nisu  imali postupanja koja zahtijevaju asistenciju policije. „Preliminarni podatci pokazuju da su u Zagrebu vlasnici odgovorni, da ih većina svoje ljubimce uredno mikročipira i da postupaju prema propisima te da su napušteni psi  rijetkost.“, zaključio je Renić.

Planom je predviđen obilazak svih zagrebačkih kućanstava, počev od istočnog prema zapadnomu dijelu grada, planski po gradskim četvrtima radi sustavne provjere svih kućanstava koja posjeduju pse i s ciljem da svi psi budu mikročipirani.

Gradske vijesti - 2021.