clanak False

Svjetski dan osteoporoze 2021.

20.10.2021.
U povodu Svjetskog dana osteoporoze danas je održana konferencija za medije u prostorima Tribine Grada Zagreba, a organizirali su je Hrvatsko društvo za osteoporozu, Hrvatsko vertebrološko društvo i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.

Predstavnike medija i uvažene stručnjake je uime Grada Zagreba pozdravila pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević. „Grad Zagreb je pokrovitelj ovoga nacionalnog i svjetskog dana već dugi niz godina. Tijekom pandemije smo možda prolongirali odlaske u zdravstvene ustanove na preventivne preglede. No, ovo je pravi trenutak da se pokrenemo i da ih u sklopu ove inicijative obavimo“, rekla je pročelnica. Dodala je da je Grad Zagreb za obilježavanje Svjetskog dana osteoporoze dosad izdvojio više od 250 000 kuna za promidžbu ove važne teme u javnosti.

Hrvatsko društvo za osteoporozu najavilo je kampanju i javnozdravstvenu akciju „Aktivno za zdrave kosti“ u sklopu koje će provesti probir ranog otkrivanja osteoporoze za oko 300 Zagrepčana.

O najnovijim statističkim pokazateljima glede osteoporoze te o važnost njezine prevencije, dijagnostike i ustrajnog liječenja govorili su: prof. dr. sc. Zlatko Giljević, dopredsjednik Hrvatskog društva za osteoporozu, Ivana Brkić Biloš, dr. med., spec. epidemiolog, voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ, prof. dr. sc. Simeon Grazio, spec. reumatolog, predsjednik Hrvatskoga vertebrološkog društva te Vesna Mijoč, dipl. medicinska sestra, predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu.  

Gradske vijesti - 2021.