clanak False

Europska komisija predlaže odgodu primjene poreznih pravila zbog pandemije COVID-a 19

08.05.2020.
Europska komisija 8. svibnja 2020. odlučila je odgoditi stupanje na snagu dviju mjera oporezivanja EU-a zbog teškoća uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 s kojima se poduzeća i države članice trenutačno suočavaju.
Tako je Komisija predložila odgodu početka primjene paketa o PDV-u u e-trgovini za 6 mjeseci. Ta će se pravila primjenjivati od 1. srpnja 2021. umjesto od 1. siječnja 2021., čime će se državama članicama i poduzećima dati više vremena da se pripreme za nova pravila o PDV-u u e-trgovini.
Također, Komisija je predložila odgodu određenih rokova za podnošenje i razmjenu informacija u skladu s  Direktivom o administrativnoj suradnji (DAC).
Na temelju predloženih izmjena države članice imat će tri dodatna mjeseca za razmjenu informacija o financijskim izvješćima poreznih rezidenata drugih država članica. Slično tomu, države članice imat će tri dodatna mjeseca za razmjenu informacija o prekograničnim aranžmanima poreznog planiranja.
Komisija je i dalje predana borbi protiv utaje i izbjegavanja poreza. Europski parlament i Vijeće obaviješteni su o tim prijedlozima i Komisija se nada da će obje institucije donijeti te prijedloge čim prije kako bi se svim dionicima pružila pravna sigurnost.
 
Dodatne informacije dostupne su na poveznici.
 

Vijesti i aktualnosti