clanak False

Poziv Komisije za prijedloge novih misija EU-a za borbu protiv klimatskih promjena i karcinoma, izgradnju gradova te zdravije oceane i tla

02.09.2020.
Europska komisija je 1. rujna 2020. objavila poziv za ideje kojim se traže povratne informacije i prijedlozi građana o tome kako se prilagoditi klimatskim promjenama, boriti protiv karcinoma, izgraditi klimatski neutralne i pametne gradove te osigurati zdrave oceane, tla i hranu.
 
Prikupljene ideje doprinijet će u osmišljavanju misija u okviru programa Obzora Europa, novog elementa sljedećeg okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije.
 
Time se pridonosi ciljevima europskog zelenog plana i europskog plana za borbu protiv raka, kao i ciljevima održivog razvoja.
Postoji pet utvrđenih područja misija. Svaka misija podrazumijeva portfelj mjera u različitim disciplinama i sektorima unutar određenog vremenskog okvira i proračuna.
 
Komisija želi uključiti Europljane u osmišljavanje i izradu misija kojima će ispuniti njihova očekivanja i potrebe. U lipnju su odbori za misije, velika skupina neovisnih stručnjaka, predstavili prve prijedloge za misije EU-a, a tijekom ljeta diljem Europe održani su internetski događaji kako bi se slušali prioriteti građana. Rezultati najnovijeg poziva na podnošenje ideja bit će predstavljeni na internetskim stranicama Europskih dana istraživanja i inovacija (22. – 24. rujna 2020.). Odabrane misije bit će objavljene krajem 2020. i pokrenute 2021.
 
Više informacija dostupno je ovdje.

Vijesti i aktualnosti