clanak False

Europski tjedan mobilnosti

14.09.2021.

Grad Zagreb i ove godine organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI (u daljnjem tekstu: ETM), vodeću kampanju Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti koja ove godine slavi svoju 20. godišnjicu! Promovira promjene u ponašanju u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih prometnih rješenja.
Na sudjelovanje u EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI pozvani su svi gradovi iz i izvan Europe. Njihova online prijava bit će odobrena ako zadovoljavaju barem jedan od sljedećih kriterija: 
  • organizirali su aktivnosti u tjednu od 16.-22. rujna, uzimajući u obzir godišnju temu događanja; 
  • uveli su barem jednu novu trajnu mjeru kojom se pridonosi prelasku s osobnih automobila na održiva prijevozna sredstva. Mjere uvedene u posljednjih 12 mjeseci također su prihvatljive pod uvjetom da se mjere promiču u tjednu od 16.- 22. rujna; 
  • obilježili su Dan bez automobila, poželjno 22. rujna, odvajanjem jednog ili više područja rezerviranog isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz najmanje jedan cijeli dan (1 sat prije početka i 1 sat nakon završetka radnog vremena). 
 
„Zlatni sudionici„ mogu postati samo oni gradovi koji su zadovoljili sva tri gore navedena kriterija i oni se mogu natjecati za nagrade EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Grad Zagreb je i ove godine priredio bogat program događanja koji možete vidjeti ovdje.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovogodišnja tema ETM-a je "Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost", a glavni slogan "Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!".

Odabir ovogodišnje teme odaje počast teškoćama koje su Europa i svijet osjetili tijekom pandemije COVID -19, slavi otpornost gradova i njihova postignuća, nastojeći zadržati ovaj zamah. Također se odražava na mogućnosti za promjene koje proizlaze iz ove neviđene zdravstvene krize u Europi.
ETM pruža idealnu priliku za prezentaciju održive mobilnosti građanima i objašnjenje izazova s kojima se gradovi suočavaju. Sudjelovanje u kampanji gradovima pruža priliku približiti građanima prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u Europi.

Grad Zagreb je od 2001. uključen u obilježavanje Dana bez automobila, a  dvadesetu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti, zadovoljavajući kao 'zlatni sudionik' sva tri kriterija. S ponosom ističemo da je 2008. i 2011. uvršten među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

Koordinator programskih aktivnosti ETM-a je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi i službe.