clanak False

Izložba “Snjegović“ u Hrvatskom školskom muzeju

22.12.2020.
Zbirka radova učenika i nastavnika Hrvatskoga školskog muzeja bogata je raznovrsnom građom, ali njezin najveći dio čini likovno stvaralaštvo. Likovni uradci naših učenika odraz su njihove mašte, ali i njihove znatiželje.  Izložbom „Snjegović u Hrvatskom školskom muzeju“ predstavljamo likovne radove na kojima se nalazi motiv - snjegovića. Snjegović ili snješko od davnih vremena djeci zaokuplja misli, privlači ih i plijeni im pažnju. O njemu su napisane brojne slikovnice, on je lik u mnogim književnim djelima i filmovima. Tu snježnu kreaciju obično izrađuju dječje ruke prilikom prvoga snijega. Stvoren je od snježnih kugli, ima oči, usta i dugmiće kaputa izrađene od raznih materijala, mrkva predstavlja njegov nos, a lončić šešir. On je umjetničko djelo. Vijek trajanja mu je kratak, ali su ga zato djeca i učenici kroz posljednjih 120 godina pospremali na listove papira koji se danas zovu muzejski predmeti i čuvaju se u čuvaonicama Školskog muzeja.

Prije nego što kreneš razgledavati snjegoviće promisli o tome što sve čini „zimu“. Što sve zima ima? Razgledaj prekrasne kolorirane litografije s kraja 19. stoljeća. Na litografijama i izdvojenim likovnim radovima može se vidjeti koliko zima može biti zabavna, razigrana i radosna, ali u isto vrijeme teška, turobna i zastrašujuća. Zato dok se sanjkaš, dok stvaraš grude snijega i uživaš u grudanju s prijateljima, ne zaboravi nahraniti ptičice, kojima taj isti snijeg sakrije hranu, ne zaboravi pomoći starijima, kojima snijeg i studen otežava kretanje, i onima kojima se u tim hladnim danima teško ugrijati.

Razveseli se uz ilustracije i tekstove sa Zidne početnice učiteljice Viktorije Potočnjak te uz likovne radove na kojima ti se uz okićena božićna drvca smiješi Djed Božićnjak i Sveti Nikola.
Na izložbi koja je pred tobom pronađi „Snješka Saobraćajca“, „Kvisko Snjegovića“ ili pogledaj kako su djevojčice iz Druge više djevojačke škole i dečki iz Kraljevske vježbaonice učiteljske škole u Zagrebu, 20-ih godina 20. stoljeća, u likovnim radovima pospremili svoja sjećanja na zimske radosti. Možda ćeš, nakon razgledavanja izložbe, dobiti inspiraciju i u hladnim danima koji su pred tobom stvoriti snjegovića koji će biti izvrstan i pronaći svoje mjesto u Hrvatskom školskom muzeju.

Virtualna izložba Snjegović u Hrvatskom školskom muzeju
https://www.artsteps.com/embed/5f509109dc78ee3346ac4f6c/560/315

Aktualno