clanak False

Matija Dedić slavljeničkim koncertom obilježava 25 godina karijere

26.03.2019.
U povodu 25 godina umjetničkog stvaranja Matija Dedić održat će slavljenički koncert u kino dvorani Studentskog centra, Savska 25, u subotu, 13. travnja u 20 sati.  Matiji Dediću  na koncertu u sklopu, Musicology Barcaffe Sessions Hrvatska, na pozornici će se pridružiti brazilski kontrabasist  Romulo Duarte i francuski bubnjar Manu Katché  koji će predstaviti glazbeni opus s zajedničkog albuma, a koji su on i Dedić u Parizu snimili u srpnju prošle godine.
 
Uz poziv na slavljenički koncert Matija Dedić najavio je i kako spomenuti album, koji je njegovo peto izdanje za strano tržište,  izlazi za Alliance records iz NY. 
 
„Radi se o pretežno novim autorskim kompozicijama koje su  prvi puta stilski drukčije od prethodnih uradaka i nisu toliko contemporary jazz. Vjerujem da je dobar dio moje publike duže vrijeme i očekivao takav album. Moglo bi se reći, ovo sam novi ja. Radi se o manje zahtjevnoj glazbi koja bi, nadam se, trebala bila prihvatljivija i široj publici - više groove plus neka vokalna gostovanja“, rekao je Dedić dodajući kako ideja vodilja nije bila da projekt bude komercijalan s obzirom da to  nije njegova suština. Upravo je iz tih razloga, kaže, i stupio u kontakt s Manuom, preko prijatelja i njegovih dugogodišnjih suradnika iz organizacije Musicology Barcaffe Sessions.
 
Inače, Manu Katché  u javnosti nije prepoznat samo preko impresivnog sudjelovanja na kultnim albumima komercijalnih izvodjača poput Stinga, Peter Gabriela, Simlpe Mainds, Tracy Chapman; nego dugi niz godina surađuje s velikim ikonama jazz glazbe poput Jana Garbareka, Tomasza Stanka i Michele Petruciania.
 
 „Upravo ti njegovi radovi, nakon detaljnijeg proučavanja, oblikovali su jasan izbor bubnjara za moj novi projekt. Manu je izvukao iz mene potpuno novi pristup sviranju i upravo je to označilo ostvarenje moje želje i težnje. Presretan sam što je, osim na radu na mom albumu, pristao i na live koncerte u Zagrebu i Beogradu te se nadam da će s vremenom koncerata biti i više" , rekao je Matija Dedić kojemu ovo nije prva suradnja s francuskim bubnjarom budući su već surađivali i na albumu Zlatana Stipišića Gibonnija.
 
Da publiku na zagrebačkom koncertu očekuje prava glazbena poslastica potvrdio je i sam Manu Katché. "Jako sam zadovoljan snimljenim materijalom i sretan što sam dio tima koji je stvorio ovu duboku i profinjenu glazbu", rekao je Katché.
 
Koncert se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a  ulaznice se mogu nabaviti putem sustava ulaznice.hr.

Aktualno