clanak False

Najavljeno spektakularno otvorenje ciklusa Lisinski subotom

20.09.2019.
Prvi ovosezonski koncert najprestižnijeg ciklusa klasične glazbe, Lisinski subotom, predstavljen je na konferenciji za medije održanoj u KDV Lisinski u četvrtak, 19. rujna.  "Lisinski 200" slavi dvjestotu obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskog, a na pozornici hrama glazbe koji nosi upravo njegovo ime, Simfonijski orkestar i zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i mnogobrojne vokalne soliste 28. rujna predstavit će odabir njegovih najboljih djela.

„S ponosom nosimo ime Vatroslava Lisinskog, ponekad sa sjetom i gorčinom, ali i upitima savjesti. Lisinski nije bio samo skladatelj prve hrvatske opere, nego i prvi hrvatski skladatelj s tako velikim opusom iza sebe, što je ostavio u samo trideset i četiri godine života. Prvim koncertom postavljamo pitanje: što smo mi tom velikom sinu hrvatskoga naroda vratili? Što su mu vratili suvremenici, što su napravili naraštaji nakon njega i što smo napravili mi? Odgovor na ova pitanja trebao bi biti ovaj koncert u kojem ćemo napraviti presjek stvaralaštva Vatroslava Lisinskog, a između skladbi glumci će čitati njegova pisma, svjedočanstva i osvrte suvremenika“ – najavio je ravnatelj dvorane, Dražen Siriščević.

Bilo da se radi o skladbama za orkestar, solo pjesmama ili ulomcima iz njegovih opera, namjera je istaknuti umjetničku genijalnost nesretno zapostavljenoga glazbenog velikana, koji je, unatoč životnim nedaćama i neshvaćanju, u kratkom životu upornim i neumornim stvaralaštvom ostavio snažan umjetnički trag u hrvatskoj glazbi, što će najbolje dočarati hrvatska glazbena reprezentacija:

„Mislim da je ideja koncerta puno dublja i puno važnija od same obljetnice rođenja. Baveći se tim programom, moram priznati da sam iskreno impresioniran kvalitetom te glazbe. Nije to samo hommage skladatelju, imat ćete priliku zaviriti u njegov radni stol, spoznati njegovu osobnost. Toliko ideja ima u tim djelima, toliko je znao što se može i što treba glazbom izraziti, ali se vide i maniristički trenutci kroz pozicije, modulacije. Sve skupa su to impozantna djela – živio je kraće od Mozarta, a ostavio je jedan nevjerojatan opus. Pjesme koje su pune bola i gorčine; to je njegov svakodnevni život, autobiografske činjenice“  – izjavio je maestro Nikša Bareza, koji će na velikom koncertu ravnati SO i Zborom HRT-a te vrhunskim solistima.

Neprocjenjivo glazbeno nasljeđe iz pera Vatroslava Lisinskog nezaobilazno je u predstavljanju hrvatskoga nacionalnog identiteta u svijetu, stoga je od posebne važnosti pozicija ovog koncerta kao prvog u nizu šesnaest koncerata ciklusa, u kojemu će ove godine gostovati najpoznatiji svjetski solisti i orkestri. Uz krilaticu "Ljubav bez zlobe" svaki će se gostujući glazbenik upoznati s likom i djelom Lisinskog, kao i sami posjetitelji, sa željom popularizacije i sve češćeg postavljanja remek-djela ovog skladatelja na pozornicama u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Upravo su zato predstavljena i notna izdanja djela Lisinskog Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.

„Ova izdanja daju jednu novu sliku na biografiju Lisinskoga. Izabrali smo dva ciklusa sabranih djela vokalno-orkestralnih skladbi i orkestralno-komornih skladbi. Sam se Lisinski borio da se njegova djela čuju. Veliki broj djela je i sam preradio. Velika crna rupa u našoj kulturi su nedostatne tiskovine djela skladanih na našem podneblju. Zato je ovo jako bitno, njegova djela se trebaju čuti“ – izjavio je Zvonimir Stanislav, urednik notnih izdanja HOUKU.

U sklopu ciklusa Lisinski subotom na programu je ukupno 16 koncerata, čak 9 velikih simfonijskih orkestara, 7 različitih zborova, 33 solista, 10 dirigenata iz 11 zemalja Europe i svijeta. Prije nekoliko smo dana morali zaustaviti prodaju pretplatničkih ulaznica, jer smo došli u opasnost da rasprodamo čak cijelu dvoranu! Velik je trud uložen u realizaciju ovog programa; pozivam vas sve da uživate u glazbi u Lisinskom!“ – zaključio je ravnatelj Dražen Siriščević.
Jevgenij Kisin, Filharmonija BBC-ja, Bečki dječaci, Kraljevski filharmonijski orkestar, Olivier Latry, Alice Sara Ott i Ivo Pogorelić samo su dio vrhunske glazbene reprezentacije koja vas očekuje u novoj sezoni ciklusa Lisinski subotom u kojoj ćemo saznati ima li ljubavi bez zlobe, a sve u čast 200. rođendana Vatroslava Lisinskog.

Aktualno