clanak False

Posljednji vikend za razgledavanje izložbe "Dušan Džamonja 50/60"

03.05.2019.
Izložba "Dušan Džamonja 50/60" otvorena je još samo do 5. svibnja 2019. godine, a za sve koji posjete izložbu tijekom zadnjeg vikenda njezina održavanja – od petka do nedjelje – Umjetnički paviljon pripremio je i posebna iznenađenja.

Riječ je o izložbi priređenoj u povodu desetogodišnjice smrti jednoga od najslavnijih i najplodnijih hrvatskih kipara, a koja je realizirana u suradnji s Galerijom umjetnina u Splitu, gdje se izložba mogla razgledati od siječnja do konca veljače 2019. godine. Džamonjin bogati opus, koji je nastajao od sredine prošloga stoljeća, broji nekoliko tisuća skulptura, crteža, arhitektonskih projekata itd., a posebno su važne njegove skulpture i spomenička plastika, koje izvodi uz očitu sklonost neobičnim tehničkim postupcima obrade materijala poput bronce, željeza, stakla, žice i dr. Izložba u Paviljonu obuhvaća njegova djela (skulpture, crteže i studije) iz razdoblja s kraja 40-ih i početka 50-ih godina, zaključno s 1965. godinom, uz nekoliko skulptura novijeg datuma. Izložba se fokusira i pokazuje presjek ranijeg Džamonjinog stvaralaštva pri završetku Likovne akademije pa sve do njegovog ključnog formativnog razdoblja; Venecijanskog bijenala. U ovom razdoblju, točnije 1957. godine, Džamonja je potpuno napustio realan motiv i okrenuo se apstrakciji, što označava veliku prekretnicu u njegovom radu, ali i općenito u globalnoj umjetničkoj produkciji.

Posjetitelji imaju priliku vidjeti radove koji dugo nisu izlagani, a tijekom pripremne faze organizacije izložbe pronađena su i neka ne izlagana djela koja su nedavno i restaurirana. Zanimljivost ove izložbe jest što sva djela za izložbu dolaze iz Kolekcije obitelji Džamonja i vrlo rijetko se mogu vidjeti u javnome prostoru. Kustos izložbe je ugledni povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, a koncepciju i izbor djela potpisuje Fedor Džamonja, umjetnikov sin.
 

Aktualno