clanak False

Predavanja na temu proljeća u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla"

19.03.2019.
U srijedu, 20. ožujka u 18 i 20 sati u Planetariju Tehničkog muzeja "Nikola Tesla", Savska cesta 18, održat će se popularna predavanja za građanstvo na temu proljeća.

Prvi dan proljeća poznat je kao proljetna ravnodnevnica ili ekvinocij. Označava da noć i dan posvuda na Zemlji traju jednako, po 12 sati. Taj događaj je još u prapovijesti bio od izuzetne važnosti što govori o stupnju razvoja davnih civilizacija i njihovom poznavanju nebeskih kretanja. Posjetitelji planetarija upoznat će se s izgledom zvjezdanog neba prve proljetne noći. U kupoli planetarija potražit ćemo najpoznatija zviježđa proljetnog neba poput Lava, Djevice, Lovačkih pasa i Berenikine kose. Pronaći ćemo i neke poznate i sjajne zvijezde poput Spike i Arktura, vjesnika proljeća. Bit će govora i o vidljivosti planeta tijekom proljeća te na koji način se može olakšati njihovo traženje na nebu. Spomenut ćemo i kako astronomi točno određuju trenutak početka proljeća koje ove godine nastupa 20. ožujka u 22.58 sati po našem vremenu. Predavanje počinje u 18 sati. Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija

Istoga dana u 20 sati, predavnje na temu – zašto, kako i kada počinje proljeće – održat će Ante Radonić. Tom prilikom upoznat ćemo se sa promjenama koje opažamo na nebeskom svodu.  Bit će riječi o stvarnom i prividnom gibanju nebeskih tijela. Pokazat ćemo položaje nebeskog ekvatora i ekliptike i kako se Sunce prividno giba po krugu ekliptike. Pričat ćemo i o karakteristikama i posebnostima određenih zvijezda koje lako možemo pronaći na našem nebu.

Više informacije potražite ovdje.
 

Aktualno