clanak False

Pročelnici Vidović uručena Zahvalnica za doprinos u integraciji romske nacionalne manjine u hrvatsko društvo

03.11.2023.
Zahvalnicu za doprinos u integraciji romske nacionalne manjine u hrvatsko društvo uručili su pročelnici Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lori Vidović, u ime Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA", njegova predsjednica Suzana Krčmar i predsjednik Upravnog odbora Saveza, zastupnik u Hrvatskome saboru, Veljko Kajtazi. Svečana dodjela Nagrade održana je u prigodi otvaranja izložbe "Tragovima romske kulture - zaslužni među nama", kojom je, 3. studenog, započelo obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika.
 
Zahvaljujući Kali Sari, saborskome zastupniku Kajtaziju ali i cijeloj romskoj zajednici na ovom važnom i velikom priznanju, pročelnica Vidović se prisjetila suradnje koja seže iz vremena kada je obnašala dužnost Pučke pravobraniteljice: „Ponosna sam na ono što smo zajedničkim naporima odradili kako bismo stigmu i socijalnu distancu prema Romima činili što manje prisutnom i vidljivom.“ kazala je te dodala: „Iz perspektive dužnosti koju sada obnašam i kompleksnosti izazova s kojima se susrećem, važno je poručiti da postoji razumijevanje, dobra volja, predanost i odlučnost u namjeri da probleme romske zajednice rješavamo zakonito, sustavno, održivo i inkluzivno, ali što je najvažnije, da ih rješavamo zajedno.“
 
Zahvalnica je uručena i Sabini Tandara Knezović, novinarki NovaTV koja je svojim reportažama podržala napore Saveza Roma i zastupnika Kajtazija u poboljšanju položaja romske zajednice u Hrvatskoj.
 
Čestitajući dobitnicama, hrabrim ženama, koje su nam svom profesionalnom putu pokazale kako se nositi s velikom društvenom odgovornošću, ali i kako upoznati i prenositi perspektive drugih i drugačijih, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Krčmar je podsjetila  na važnost dana 5. studenog 2008. za romsku zajednicu u Hrvatskoj, kada je objavljen prvi Romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rječnik. Na inicijativu njegova autora Veljka Kajtazija i Udruge “KALI SARA” i uz podršku Međunarodne romske unije, donesene su Povelja i Deklaracija o romskom jeziku te se, upravo u spomen na taj datum, započelo s obilježavanjem Svjetskog dana romskog jezika. Godine 2012. ovaj je dan Hrvatski sabor priznao svojom odlukom, a 2015. UNESCO ga je proglasio nematerijalnom svjetskom baštinom. Tako je inicijativa za obilježavanje jednog svjetskog dana, a koji se danas obilježava u više od 20 zemalja u Europi i svijetu, krenula upravo iz Hrvatske.
 
Dodjelom tradicionalne godišnje nagrade za životno djelo – Nagrada “Ferencz Sztojka” i Nagrada “Šaip Jusuf” –  pojedincima zaslužnim za romsku zajednicu, u subotu 4. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti održana je središnja svečanost.
Na program obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika naslanja se međunarodna završna konferencija projekta “Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!” koja će se održati 7. studenog 2023. u prostoru SRRH “KALI SARA” s početkom u 11 sati.

FOTO: Dejan Trkulja

Aktualnosti / događanja