clanak False

Projekt Zeleni krug

11.05.2021.
O projektu

Oznaka „Zeleni krug“ namijenjena je označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda proizvedenih na području Republike Hrvatske iz sektora svježeg voća i povrća.
Projektni zadatak „Zelenog kruga“ je osmišljavanje i uspostava modela trženja i distribucije voća i povrća na području Grada Zagreba uz kontrolu kvalitete, porijekla, zbrinjavanje otpada i viškova upotrebljive hrane uz poštivanje agrookolišnih mjera kod proizvođača uz poseban naglasak na mjere za smanjenje emisije stakleničkih plinova prilikom proizvodnje i distribucije. Cilj nam je da u konačnici ovaj projekt zaživi sa preko 300 proizvođača sa područja RH koji bi svoje voće distribuirali u gradu Zagrebu najvećim dijelom putem kratkih lanaca opskrbe, po određenim pravilima te radi interesa potrošača uz kontrolu kvalitete konačnog proizvoda uz stručnu i marketinšku podršku javnog sektora.
Za realizaciju projekta vrlo su bitne sljedeće aktivnosti: uspostava sljedivosti uz dostupnost svih informacija o proizvođaču putem QR cod-a, uspostava distributivne točke, uspostava kontrole kvalitete (ovlašteni laboratoriji), uspostava prodajnih kanala. 
Od potrebne dokumentacije izrađeni su: 1. Modeli trženja i distribucije voća i povrća na području grada Zagreba uz kontrolu kvalitete, porijekla i zbrinjavanje otpada i viškova upotrebljive hrane, 2. Grafičko rješenje za potrebe provedbe projekta „Zeleni krug“.